Напишете дума/думи за търсене

В кухнята на Хари и Лекси няма кулинарни граници

Мила и Алекс, или Хари и Лекси - две сестри, отраснали в София в прекрасно семейство, отлетели да последват съдбата си по света... в две различни държави. Правят кулинарния си блог Harry and Lexy's workshop, за да имат свое местенце, което да ги събира и да съхранява нещата, които обичат най-много да правят. В техните весели мъфини и смели торти си личи колко са млади, но зачетете ли рецептите, ще се дивите как е възможно на тяхната възраст да имат такава опитност и да боравят така изкусно със съставки, техники и видове кухни. С две думи - зареждащи и вдъхновяващи. Не обичат да се ограничават вкусово, така че, ако и вие като тях обожавате храната, отскачайте от време на време до тяхната малка и ароматна кухня на адрес https://harryandlexy.com.

Защо на Мила и Алекс може да им викат Хари и Лекси?

Хари е прякор още от детските години, който се появи по-скоро като на шега - в името, изписано на английски, буквата „р“ я има два пъти, а нито една от нас не може да я произнася правилно. Уж трябваше да ме ядосва, но с времето не само свикнах, а взе и да ми допада - днес имам приятели и познати, които едва ли знаят истинското ми име. Лекси въобще не е популярно в България, но всъщност е галено на Александра, а пък и Хари и Лекси звучи добре (или поне в нашите уши, и се римува.

Как започна аферата ви с кулинарията? По добрия и изпитан начин - край печката на мама и разлиствайки тефтера на баба или...?

Да, общо взето, така се получи. Пречкахме се в кухнята на баба и мама и се опитвахме да “помагаме”. Разлиствали сме много дебели и стари книги с рецепти, но иначе “аферата” се зароди в по-късни години, а на много неща сме се научили по изпитания стар начин проба-грешка.

Там, където живеете сега, каква е кухнята и вдъхновява ли ви да навлизате в дебрите й, или се "мотате" повече из световните кулинарни потайности?

Германците не се славят особено с превъзходната си кухня, но пък има доста симпатични английски десерти - здравословен ябълков крамбъл, лимонов пай, чаени кексчета скоунс, къстард (яйчен крем), торта Виктория… Иначе и на двете най-любимата ни кухня е италианската – паста може да ядем всеки ден! Смятаме, че има голяма прилика в тяхната и нашата храна – и там хората хапват с удоволствие свинско и пилешко, а билките са си направо същите – босилек, риган, мащерка...

Разбира се, ние сме любители на вкусно приготвената храна и някакви си географски граници не може да ни ограничат в избора на това, което искаме да сготвим. Напротив – често приготвяме екзотични ястия, а за вдъхновение редовно посещаваме чуждестранни ресторанти. Любимият ни телевизионен канал е 24 kitchen, а за безбройните блогове, you tube канали и готварски сайтове – е, за тях няма смисъл и дума да отваряме. Или иначе казано – не обичаме ограничения!

Има ли рецепти, абсолютно любими и на двете ви, и такива, които едната обожава, а другата - хич?

Да, и двете обичаме крем брюле, ягодови тарталети, шоколадов мус – всички варианти, бърза руска торта и сметанова торта с мандарини. Хари не харесва скариди, а аз ги обичам с канела, индийско орехче и червен пипер на тиган. За сметка на това дори не мога да си помисля да хапна майонеза, а Хари може да изяде самостоятелно цяла кофичка на закуска.

Ако трябва да приготвите заедно галавечеря за знатни гости, как ще разпределите задълженията?

Много интересен въпрос! Най-вероятно първо ще седнем на масата с чаша лате макиато в едната ръка и лист и химикалка в другата и ще съставим меню според времето, което имаме за приготвянето. После ще отидем на пазар и ще подберем внимателно хубави и пресни продукти. А след като се приберем, най-напред ще се захванем с десерта, а после според времето и сложността на приготвянето - с предястието, основното и накрая - салатата. Ще приготвим всичко заедно, а разпределянето на задачките ще се получи от само себе си, това си е естественият ред в нашата кухня – някак си успяваме да си оставим достатъчно лично пространство, за да се развихрим, без да си пречим, и в същото време все едно сме един човек с 4 ръце.

Препоръчайте ни меню за една такава вечеря с рецепти от вашия блог.

Ето една хубава комбинация: салата от рукола с меко козе сирене и круши, телешка пържола от бут със сос чимичури, лимонени картофи и доматена салца и крем брюле за десерт.

Вълнувате ли се от трендовете в кулинарията и бихте ли могли да изброите най-интересните според вас?

Напоследък веганството става все по-популярно. Нас тук хич ни няма, но ще се престрашим някой ден да видим дали е вкусно. Мисля обаче, че бая хора не го правят “правилно” - какъв е смисълът да се отказваш от мляко, яйца, сирене, а после да си направиш вегански къпкейкове със 700 г захар? Не ни се струва редно да лишаваме телата си от протеини и белтъчини, необходими за организма. Иначе гледаме да сме в крак с модата – миналата година навсякъде се появиха еднорози и ние веднага приготвихме торта еднорог и кейк попс (близалки). Преди това пък имаше разноцветни бейгъли (кръгли хлебчета с дупка по средата), галактически сладки, препечени филийки русалка…

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X