Напишете дума/думи за търсене

Румяна Босева-Luluto: Костният бульон е най-доброто лекарство, което познавам

Румяна Босева - luluto.blogspot.bg

Няма да крия, тя е един от най-близките ми хора. Запознахме се покрай интервю, което й взех за сп. „Всичко за жената“ и оттогава не сме се деляли за дълго. Преди да я познавам, често си мислех, че е нереална. Или най-малкото, че зад сладкия й псевдоним стои екип от кулинари, фотографи, стилисти, интериорни дизайнери, художници, шивачи... Оказа се, че Руми е това и много повече. Тя има изключително отговорна и натоварена работа, тя е майка, съпруга и един от най-всеотдайните приятели, когото всеки ден се чудя с какво съм заслужила. За мен е чест да поканя тази Супержена на нашите страници, а пък тя сигурно ще ни сподели някоя и друга тайна от майсторската си кухня.

Румяна Босева - luluto.blogspot.bg
Румяна Босева - luluto.blogspot.bg
Руми, ти си по-позната в интернет пространството като Luluto. Безброй много хора четат твоя блог something и се вдъхновяват от твоите рецепти и идеи. Ако не се лъжа, това е най-популярният ни лайфстайл блог. Какво не знаят тези безброй читатели за теб?

О, много неща. Всъщност това, което знаят за мен, е какво ядем и евентуално къде сме ходили, като понякога го разбират с половин година закъснение. Не съм много бърза с публикациите и обработката на снимки. Както не веднъж съм казвала, очевидно страдам от някаква лека форма на раздвоение на личността. Работата ми и блогът ми се развиват в два паралелни свята, които като цяло нямат много общо помежду си.

Винаги ли трапезата ви вкъщи изглежда толкова красива като на твоите снимки?

Това звучи малко като от сериала „Отчаяни съпруги“. Старая се, но, уви, реалността е друга. Много често изпитвам затруднения да събера цялото домочадие едновременно на масата. Ако ги накарам и да ми помогнат, рискувам да се окажем с четири различни чинии, два вида салфетки и салата от пластмасова кутия, директно от хладилника. Но да, ако не съм се прибрала пълзейки от работа, се старая нещата да изглеждат красиво.

Знам, че си почитател на бързите рецепти. Дай няколко идеи за светкавична закуска и вечеря.

Закуските през седмицата наистина са ни голям проблем. Недоспали родители, станали на автопилот в 6. Кисели и мрънкащи деца и, разбира се, никакво време. Гледам да приготвям нещата от вечерта. През седмицата доста често ядем чия или крем тапиока, сварен в ядково мляко и сервиран с пресни плодове. Смутитата с авокадо, банан, ядки, плодове и коноп също са добра и изключително бърза алтернатива. Често правя сурови десерти през уикенда, които издържат в хладилника до към средата на седмицата.

Румяна Босева - luluto.blogspot.bg
Румяна Босева - luluto.blogspot.bg
Виж, уикендите са с доста протяжни закуски, често преливащи в обеди. Обичаме палачинки, милинки или кроасани, пропити с миризмата на масло (така де, нищо няма да ни стане, ако един ден от седмицата не се храним съвсем здравословно). Между другото, ако замразите суровите кроасани, после ви трябват само 10 минути в гореща фурна и имате прекрасна закуска и през седмицата.

За вечеря често приготвям паста, риба или пиле. Влюбена съм в стека от риба тон. Малко соев сос, сусам, сусамово олио, черен пипер, по 4 минути от всяка страна в сух тиган и сте готови. Сервирайте с любима салата и имате хем вкусна, хем здравословна вечеря. Същото важи и за къри с пиле. Месо, лук, чесън, джинджифил, къри, кокосова сметана и за по-малко от 15 минути имате готова вечеря.

Другата ми тайна са заготовките за салати. Държа предварително подготвени зеленчуци в буркани в хладилника (включително измита и изсушена салата) и преди вечеря само смесвам и подправям.

Ползваш различни уреди за готвене вкъщи – имаш и крок пот, и мултикукър. Какво и колко често готвиш в тях?

Ползвам ги непрекъснато. Голям помощник са ми, защото ми пестят време. Представете си да се приберете в 8 часа вечерта, у вас да ви чака изгладняла глутница, а вие те първа да започнете да приготвяте сарми или боб. Уредите вършат точно това вместо мен. Приготвям традиционни български рецепти с тази разлика, че не ги правя на огъня като баба, а ги слагам в уреда за 8-9 часа. Е, на огън със сигурност е по-вкусно, но понеже не давам да се готви в камината, мисля, че и уредите са добър вариант. Правя всичко – от картофи във фолио, през мусака и винен кебап до десерти и хляб. Все пак едно от нещата, които доста често готвя в крок пота, е костният бульон. Ако не сте прочели още за ползите от него, направете го. Особено през зимата е най-доброто лекарство, което познавам.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X