Напишете дума/думи за търсене

Скрити причини, които пречат на забременяването

Основните фактори, които намаляват шансовете за зачеване, са добре известни: скорошно раждане и кърмене, използване на хапчета за контрол на раждаемостта, пушене. Много често обаче дори липсата на тези причини не гарантира, че ще забременеете.

Кои са скритите фактори, които пречат на това да имате бебе?

1. Консумирате твърде много трансмазнини

Яденето на трансмазнини, които се съдържат в печивата, в чипса, в пържените храни, продавани в хранителните вериги, може да повлияе отрицателно на плодовитостта. С две думи, да възпрепятстват овулацията. Опитайте се да ограничите консумацията на тези храни, тъй като консумирането им вместо здравословни въглехидрати може да увеличи до 73% риска от овулационно разстройство. Ако изпитвате глад за трансмазнини, по-добре яжте банани, пълнозърнест хрупкав ръжен хляб, бадеми или кисело мляко с плодове.

2. Спортувате прекалено

Спортуването може до известна степен да подобри плодовитостта, но е важно да не предозирате с него. Ако се претоварвате с упражнения, това може да повлияе на енергийния баланс и да повлияе негативно на репродуктивния цикъл. Изследванията показват, че дългите и интензивни ежедневни упражнения може да повлияят на способността за забременяване. Затова консумирайте спорта умерено, но качествено.

3. Индексът на телесна маса е нисък

По-ниският индекс на телесна маса може да ви изложите на повишен риск от дисфункция на яйчниците, безплодие и преждевременно раждане. Хранителните разстройства могат да бъдат свързани с по-нисък ИТМ и понякога може да повлияят отрицателно на менструацията и фертилитета. Може да използвате специализирани приложения за смартфони, които ще проследяват калориите и теглото ви, както и други симптоми, свързани със здравето.

4. Вашият партньор е стресиран

Проучванията показват, че плодовитостта на мъжа е значително засегната от стреса, независимо дали е в работата, в семейството или социалния живот.

5. Използвате грешен лубрикант

За да подобрите шансовете за бременност, внимателно изберете подходящия тип лубрикант. Има и такива, които може да са от полза за мъжката плодовитост. Някои имат подходящо ниво на рН (7,2-8,0). Други съдържат магнезиеви йони и калций, които имитират естествените флуиди на организма. Може да използвате и бебешко олио.

6. Не може да изчислите правилно овулацията

Понякога е трудно да се правят точни прогнози, особено ако цикълът е нередовен. Технологията обаче може да помогне. Има приложения като Flo Period Tracker (безплатно за iOS и Android), които правят точни прогнози за овулация и менструация. Освен това след като забременеете, може да превключите приложението към режим на бременност и да се наслаждавате на информация за развитието на бебето и персонализирани здравни статистики за вас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X