Напишете дума/думи за търсене

При какви симптоми да се обърнем към ендокринолог - втора част

След като ви обърнахме внимание на причините за нехарактерното окосмяване при жените и поликистозните яйчници, този път ще отговорим на читателските въпроси свързани с причините за секрецията от гърдите, със заболяванията на щитовидната жлеза и с диабета. Отговаря ендокринологът д-р Наталия Темелкова от УМБАЛ „Александровска”.

Секрецията от гърдите често е от тежък стрес

Секрецията от гърдите може да е различна по цвят и да е от едната или от двете гърди. Понякога това нехарактерно изтичане се провокира от медикаменти, които покачват хормоналните нива на пролактина като антидепресанти, някои лекарства за стомах, за преборване на стрес или тежки травми. Тогава с проблема се заемат ендокринолозите. Рядко, особено ако секрецията е едностранна, секретът може да е резултат на локален процес в гърдата. Тогава се прави консултация с мамолог. Редно е при всички случаи да се изследва нивото на пролактина. Тъй като той е стресов хормон, може да се покачи от стрес. Много е важно, изследванията да се направят 3 сутрини под ред и жената да е спокойна. Ако нивата са високи и няма друго обяснение за секрецията, трябва да се помисли дали причината не е в някакъв хипофизен процес.

Ако секрецията е от двете гърди, направи се 3-дневното сутрешно изследване и се окаже, че нивата са високи, е редно да се направи консултация с ендокринолог, ако не са високи – с мамолог. Причина за повишеното производство на пролактин може да е микроаденом на хипофизата, който се доказва с ядреномагнитен резонанс. Пролактинът се покачва и при намалена функция на щитовидната жлеза.

Щитовидната жлеза се изследва при бременност и след 35 г.

Щитовидната жлеза е координатор на много функции и е важно да се провери състоянието й в периода около бременността. „Симптомите за нередност при тази жлеза са сънливост, суха кожа, запек, косопад, намалена концентрацията и мисъл или отслабване, сърцебиене, изпотяване, треперене на ръцете и краката. Добре е да се провери и наличието на автоимунен тироидит – т.е на антитела. При жените с асистирана репродукция щитовидната жлеза се изследва задължително“, обяснява д-р Темелкова.

Профилактично изследване на жлезата може да се направи след 35 г. И след това през 5 г.

Причина за лепненето на устата може да е проблем с кръвната захар

Причината за диабет тип 1, характерен за младите хора не е наследственост и характерното за него е, че се развива бързо и установява лесно. Симптомите са - изразена жажда, немотивирана редукция на тегло, умора, сухотата в устата. Човек с родственик с диабет тип 2 (например баба) има 50% риск да се разболее от диабет. Вторият съществен рисков фактор е наднорменото тегло. Жаждата, честото уриниране, съхненето на устата, нощното ставане до тоалетна, могат да бъдат съществени симптоми и да подсетят човек да си направи изследване.

При възрастните хора много пъти симптоми за диабет са гъбични инфекции, сърбежи по кожата, трудно зарастващи рани. Сутрешното изследване на кръвната захар не винаги е показател за наличие или липса на диабет. Хората с наследствена обремененост е най-добре да си направят натоварване с глюкоза (сутрин се пие глюкоза, разтворена в малко вода и се правят кръвни изследвания преди приема, 1 ч. след приема и 2 ч. след приема).

Притреперването сутрин е свързано с кръвната захар

Притреперването, прималяването и изпотяването са симптоми най-често на ниска кръвна захар. За да не се случва, е добре вечер да се хапват въглехидрати. Симптом за диабет е ако 2 часа след хранене човек получи прималяване. Той има нужда да хапне нещо, заради отделеното от панкреаса голямо количество инсулин, който действа по-късно от нужното.

-----

50% от жените имат проблем с щитовидната жлеза след навършване на 50 г.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X