Напишете дума/думи за търсене

Симптоми за неработеща щитовидна жлеза

Ако сте сред тези, които имат проблем с щитовидната жлеза (20-30% от населението в България според различни оценки), знаете, че тя регулира жизнените функции. Тя е диригентът на оркестъра от органи и системи в тялото - задава им темпото на работа чрез отделяне на хормони в кръвта.

При свърхактивна жлеза обмяната се ускорява и човек "живее бързо". Става сприхав, разтреперва се и рязко губи тегло. При ленива жлеза - отпуска се и напълнява.

Симптомите за проблем с щитовидната жлеза са:

1. Постоянна умора - Дори да спите по 8-10 часа през нощта, се събуждате уморени. Това е знак, че нивото на хормоните, синтезирани от жлезата, е ниско. Хроничната умора е симптом за много болести, но тя е най-ранният предвестник, че щитовидната жлеза "изпушва".

2. Замъглено съзнание - Ако постоянно се мъчите да се съсредоточите върху това, което правите; ако почнете да забравяте разни неща; ако се чувствате все едно ходите "като в мъгла" - това е от щитовидната ви жлеза. Тя е хиперактивна и синтезира хормони в излишък - затова сте разсеяни. Или пък е хипоактивна и хормоналният недостиг има негативен ефект върху паметта.

3. Чревни ядове - Запекът е чест симптом на ленивата жлеза. Свръхактивната пък причинява обратното - диария или често изхождане през деня (дори до 5 пъти), без значение какво и колко сте яли.

4. Резки смени в настоението, тревожност, гняв, депресия. - Свръхактивната жлеза постоянно облива тялото с хормони и това води до нервност. Човек става заядлив и дребнав, лесно избухва, появява се тремор в ръцете и почеркът му се разкривява до невъзможност да пише.

5. Рязка промяна в телесното тегло - За кратко човек наддава десетина килограма, без да е променял хранителните си навици. Или пък отслабва много (да речем, за 2 месеца с 12 кг, т.е. с 200 г всеки ден). Причината е, че жлезата е повлияла на обмяната и тялото изгаря калории с променено темпо.

 6. Възможни са и нощно изпотяване, безсъние, шум в ушите, чупливи нокти, косопад, разстроена сексуална функция. Възможно е също да се появи т.нар. гуша, а в редки случаи и кривогледство.

При наличие на някои от изброените симптоми човек трябва да отиде на лекар. Той ще му назначи изследване за нивото на тироидните хормони в кръвта и от него ще се разбере дали жлезата е с намалена или с повишена функция. От това зависи и последващото лечение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X