Напишете дума/думи за търсене

Профилактични прегледи за 40-годишни

Добре е дамите след навършване на 40 да не пренебрегват годишните профилактични прегледи при личния лекар. Освен мерене на кръвно и тегло важно e да се поиска кръвна картина и особено изследване на кръвна захар, холестерол и триглицериди. Необходимо е също да се направи изследване на урина – седимент и стерилна. При отклонения от референтните стойност да се търси специалист.

Щитовидна жлеза

Хубаво е веднъж годишно да се прави ехография на щитовидна жлеза и изследване на хормони, особено на тиреотропен хормон – TSH.

Изключително важно е и преглеждането на гърдите. Базисно изследване мамография се прави при навършване на 40 години, след това – профилактични на всеки две години. Препоръчва се също ехография на яйчниците и матката. Задължително се прави и цитонамазка. Влагалищна флора – при необходимост.

Сърце и кости

Задължително е всяка година, дори при липса на каквито и да било оплаквания, да се поиска ЕГК. При някакви смущения, ако се налага, се прави ехокардиография. При жените, страдащи от свръхтегло, високо кръвно, пушачките и хронично болните ЕКГ се препоръчва дори на всеки шест месеца.

След прехвърляне на 45-годишна възраст се препоръчва и изследване на костната плътност, за да се предотврати остеопороза. За дамите, които пушат, тези прегледи може да започнат още преди 40 г.

Също така веднъж годишно трябва да се прави оценка на зрението, преглед за глаукома и изследване на очното налягане. Особено за жени, които всекидневно работят на компютър.

Стомах и бъбреци

След навършване на 45 г. специалистите препоръчват също преглед на стомаха за злокачествени образувания, както и проба за окултни кръвоизливи за контрол на рак на дебелото черво. При хора с наследствена обремененост се прави и ехография на бъбреци за установяване на наличия на камъни, песъчинки или кисти.

Специалисти препоръчват да не се пренебрегват още оценката на състоянието на бенки и кожни образувания като профилактика срещу меланом. В много болници се организират такива безплатни прегледи. Те са особено важни за хора с наследственост за рак на кожата, както и за тези с много светла или рижа коса, светли очи и множество бенки по тялото.

Профилактични прегледи за 20-годишни

Профилактични прегледа за 30-годишни

Профилактични прегледи за 50-годишни

Кога и за какво мъжете трябва да се преглеждат

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X