Напишете дума/думи за търсене

Профилактични прегледи за 50-годишни жени

Продължаваме поредицата, в която ви представяме какви прегледи се препоръчват на жените според възрастта им.

След навършване на 50 години безплатно изследване на кръв и урина се полага на период от пет години, но специалисти съветват сами да заплатите такова изследване – най-вече на кръвна захар, холестерол и триглицериди – веднъж годишно за скрининг на основни заболявания. Препоръчва се и изследване на хормоните на щитовидната жлеза.

Задължителна мамография

Добре е да изисквате от личния лекар ЕКГ веднъж годишно, особено ако страдате от свръхтегло или сте пушачки. В тази възраст дамите имат право на мамография на млечни жлези веднъж на две години. При каквото и да е съмнение е добре да се обръщате по-често към специалист.

Гинеколог и след менопаузата

Редовните посещения при гинеколог не бива да приключват и след навлизане в менопаузата. При голям процент от жените тя настъпва именно около 50-те. Важно е да се прави профилактика всяка година, а при наличие дори на минимално кървене да се търси веднага специалист. Причината може да е просто хормонален дисбаланс, но понякога кървене след менопаузата е сигнал за рак на яйчниците, на лигавицата на матката или на маточната шийка.

Добре е да се назначи и изследване на костната плътност, защото рискът от развитие на остеопороза скача след настъпване на менопаузата.

Антиракова профилактика

След навършване на 50 години се препоръчва веднъж годишно да се прави проба за окултни кръвоизливи за контрол на развитието на рак на дебелото черво, както и ехографско изследване на бъбреците и черния дроб за ранна диагностика на проблеми.

Много важна е и оценката на състоянието на бенки и кожни образувания като профилактика срещу меланом. Задължителна е за жени с наследственост за рак на кожата, както и за тези с много светла или рижа коса, светли очи и множество бенки по тялото.

И за дамите в тази възраст важи правилото годишно да се прави оценка на зрението, преглед за глаукома и изследване на очното налягане.

Профилактични прегледи за 20-годишни

Профилактични прегледа за 30-годишни

Кога и за какво мъжете трябва да се преглеждат

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X