Напишете дума/думи за търсене

Кои са важните профилактични прегледи за 20-годишните

По данни на НЗОК почти 50% от здравноосигурените българи пропускат задължителните профилактични прегледи. А те дори не са достатъчни според някои специалисти. Започваме поредица, в която да ви представим какви прегледи е добре да си направите според възрастта си.

След навършване на пълнолетие всички граждани имат право поне на един профилактичен преглед годишно при личния си лекар. Много хора обаче го пропускат, особено тези между 20 и 30 години. Но специалистите са категорични, че дори и да сте млади, добре е да мислите за здравето си.

Тегло, кръв, зрение

В повечето случаи за хората на възраст от 18- до 29-годишна възраст веднъж годишно личният лекар е редно да провери теглото, да пусне изследване на урина и кръв, да препоръча преглед за зрителна острота, особено на шофьорите, да направи електрокардиограма, да прецени кръвното налягане, да препоръча гинекологичен преглед на жените, както и да посъветва тези с наследствени заболявания да си направят допълнителни изследвания.

Цитонамазка

Младите жени е добре поне веднъж годишно да посетят гинеколог за преглед, както и за изследвания на влагалищна флора и цитонамазка. По принцип те имат право на такива по здравна каса, но в някои случаи се налага сами да ги платят. Може също да настояват за ехографско изследване на яйчниците. Добре е всяка сексуално активна жена да си направи и изследване за папилома вируси.
По здравна каса не се предвиждат прегледи на млечните жлези за толкова млади жени, но е добре всяка да прави такъв поне веднъж годишно – или сама да го заплати, или да се запише в множеството инициативи за безплатни ехографски изследвания за превенция на рак на гърдата.

Следете бенките

Всеки човек е добре веднъж годишно да посещава дерматолог за преценка на състоянието на бенки и кожни образувания. Дори и преди навършване на 18-годишна възраст тези прегледи може да се окажат изключително важни, особено за предразположените към рак на кожата – с наследственост, със светла кожа, с множество бенки. Задължително е преглед и при наличие на промени в състоянието на бенки, нарастването им или инцидентно кървене.

По желание

Добре е всяка дори млада жена веднъж годишно да посещава специалист по образна диагностика за профилактичен преглед на щитовидната жлеза, бъбреците, жлъчката, яйчниците. Такъв не се поема от здравната каса, но е важен, защото може да помогне за откриването на множество заболявания в ранен стадий.
Изключително важно е и посещението при зъболекар поне веднъж годишно, дори при липса на каквито и да било оплаквания.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X