Напишете дума/думи за търсене

Профилактични прегледи за 30-годишни

По данни на НЗОК почти 50% от здравноосигурените българи пропускат задължителните профилактични прегледи. А те дори не са достатъчни според някои специалисти. В предишния брой започнахме поредица, в която да ви представим какви прегледи е добре да си направите според възрастта си.

След навършване на 30 години дори при липса на каквито и да било оплаквания е задължително всички граждани да се явят на профилактичен преглед при личния лекар поне веднъж годишно. Прави се преценка на състоянието, ЕКГ, пациентът се претегля, мери се кръвното му. По искане на лекаря може да бъдете насочени към допълнителен специалист или да ви бъдат пуснати кръвни изследвания.

Ваксина за тетанус

Някои доктори препоръчват дори и да нямате назначена кръвна картина, сами да заплатите поне веднъж на 12 месеца пълно изследване на кръв и на урина – най-вече на нивата на кръвната захар и холестерола.
Важно е също да се знае, че дори и на такава възраст има задължителни ваксини по имунизационен календар. След навършване на 25 години пред всеки 10 се прави реимунизация против тетанус и дифтерия. Повечето пациенти често я пропускат.

Оценка на яйчников резерв

Посещението при гинеколог е задължително за жените след 30. Независимо дали вече са раждали или тепърва планират да имат деца, е добре на всеки шест месеца или веднъж годишно да ходят на специалист. Цитонамазка се прави един път на 12 месеца, а влагалищна флора – при необходимост. Някои специалисти препоръчват и оценка на яйчниковия резерв на дамите, които още не са станали майки. В тази възраст прегледите на млечната жлеза са повече от необходими, макар че здравната каса невинаги ги поема. Въпреки това специалистите са категорични, че прегледът на гърдите трябва да бъде с огромен приоритет. В тази възраст се препоръчва и този на щитовидната жлеза.

Кожа и очи

Според специалисти след навършване на 30 е необходимо да се посещава и очен лекар веднъж годишно. Оценката на зрението е важна, но освен това на тази възраст е добре да се направи тест за глаукома особено при хора с наследственост в семейството или страдащите от променливо кръвно налягане.
И за 30-годишните важи правилото поне веднъж годишно да търсят специалист дерматолог за профилактичен преглед на бенки и кожни образования, и при спешност винаги да търсят такъв, ако имат промяна или нарастване на бенки или раздразнен участък и кървене.

към Профилактични прегледи за 20-годишни

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X