Напишете дума/думи за търсене

Кога и за какво мъжете трябва да се преглеждат

Всеизвестна истина е, че мъжете не обичат да ходят по доктори. И в много случаи именно партньорката е тази, която ги насърчава да го правят. Често жената следи дори кои са необходимите профилактичните прегледи.

На 20

Младите мъже рядко посещават здравен специалист, ако не е наложително, но все пак всеки е задължен да се яви на профилактичен преглед при личния лекар веднъж годишно. Прави се ЕКГ, следи се тегло, кръвно налягане и се пуска изследване на кръв – пълна картина, захар, хемоглобин, холестерол. За шофьорите е особено важно да правят профилактични прегледи на зрението си. На 25 години се прави задължителна реимунизация против тетанус.

На 30

След навършване на 30 е особено важно да се следят нивата на кръвната захар и холестерола. На 35 години отново се поставя нова доза от ваксината против тетанус.

Добре е тези, които планират да имат деца, да си направят и спермограма за реална оценка на възможностите за лесно и бързо създаване на поколение.

Специалистите препоръчват също така и поне веднъж годишно посещение при дерматолог за контрол на бенки - особено за предразположените към рак на кожата. Задължителен е преглед и при наличие на промени в състоянието на бенки, нарастването им или инцидентно кървене.

На 40

Веднъж годишно или дори на всеки шест месеца при мъжете пушачи или тези със свръхтегло се изисква изследване нивата на кръвната захар, холестерола и триглицеридите. Необходимо е също да се направи изследване на урина – седимент и стерилна, и при отклонения от референтните стойности да се търси специалист.

След навършване на 40, а при наследственост и по-рано се препоръчва за профилактика на рака на простата и тестисите мъжете да посещават уролог или хирург веднъж годишно. Необходимо е също да се предвиди преглед на стомаха за злокачествени образувания, както и проба за окултни кръвоизливи за контрол на рак на дебелото черво. Препоръчва се и ехографско изследване на бъбреците и черния дроб за ранна диагностика на проблеми.

Важно е също да се прави оценка на зрението, особено тест за глаукома най-вече при господата с наследственост в семейството или при страдащите от променливо кръвно налягане.

На 50

Все по-важно става да се прави регулярно ЕКГ дори при липса на оплаквания. Особено при пациенти, страдащи от свръхтегло, високо кръвно, при пушачите и хронично болните. А при наличие на смущения да се поиска и ехокардиография. Задължително остава и изследването на кръвна захар, холестерол и триглицериди, както и преглед на тестисите, на стомаха и на дебелото черво.

След навършване на 50 години и при мъжете е добре да се направи оценка на костната плътност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X