Напишете дума/думи за търсене

Профилактични прегледи на деца от 6 до 18-годишна възраст

Продължаваме поредицата, в която ви представяме кои са задължителните прегледи за децата и подрастващите. Не бива да се пропускат, както и не бива да се забавя поставянето на ваксините, подчертават от Националната здравноосигурителна каса.

След навършване на 6 години децата имат право на профилактичен преглед при личния лекар веднъж годишно. Следи се ръст, тегло, обиколка на гърди, прави се оценка на физическото развитие. На подрастващите дори се мери кръвно налягане или се следи кръвната захар при съмнение.

Кръвна картина се назначава веднъж на няколко години, но такава може да се изиска след продължително боледуване, при съмнения за анемия или ако детето непрекъснато се чувства преуморено, отпаднало и без апетит. Следят се показатели като хемоглобин, брой еритроцити, брой левкоцити, хематокрит, утайка. От 2014 г. е въведено изискване на подрастващите да се прави изследване на урина за протеин с тест-лента в кабинета на лекаря.

Задължително е да се следи зрението

На учениците трябва да се следи редовно зрителната острота. В повечето случаи прегледът се извършва от личния лекар, като за консултация с офталмолог се иска направление. Добре е да се направи такава веднъж на 2 години дори и детето да няма оплаквания, защото резултати показват, че 25% от учениците страдат от проблеми със зрението, като голяма част от тях дори не си дават сметка за това.

Добре е на децата в училищна възраст да се направи и изследване за отклонения в развитието на опорно-двигателната система. По преценка на лекаря всички деца и подрастващи имат право на направления за безплатни консултации с педиатри, детски гастроентеролози, ендокринолози, кардиолози, алерголози, психиатри и т.н.

Да не се пропуска зъболекарят

Всяка година децата и подрастващите имат право на обстоен преглед със снемане на зъбен статус, до четири лечебни дейности като обтурация, вадене на временен или постоянен зъб. За манипулации като лечение на пулпит или периодонтит се доплаща от 4,70 до 12,30 лв.

По принцип до навършване на 18 годишна възраст децата и подрастващите са освободени от заплащане на потребителска такса за оказана извънболнична, болнична и дентална помощ, но заплащат т.нар. такса за вземане на биологичен материал в лаборатория.

Ваксинации

Според имунизационния календар на Република България, задължителните ваксини след навършване на 6 години са:

6 г. - реимунизация против дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит;

7 г. - реимунизация против туберкулоза (след отрицателна

проба Манту);

11 г. - реимунизация против туберкулоза;

12 г. - реимунизация против морбили, паротит и рубеола; реимунизация против тетанус и дифтерия

17 г. - реимунизация против тетанус и дифтерия; реимунизация против туберкулоза.

Профилактични прегледи през първата година на детето

Профилактични прегледи за децата между 1 и 5 години

Кои са важните профилактични прегледи за 20-годишните

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X