Напишете дума/думи за търсене

Профилактични прегледи за децата между 1 и 5 години

Продължаваме поредицата, в която ви представяме кои са задължителните прегледи за малчуганите. Те не бива да се пропускат, както и не бива да се забавя поставянето на ваксините, подчертават от Националната здравноосигурителна каса.

Докато през първите дванайсет месеца бебето се води при личния лекар всеки месец, след навършване на една година тези посещения вече стават веднъж на три месеца. Четири пъти годишно се прави измерване на ръст, тегло, обиколка на гърди и оценка на психичното развитие. В периода между 2 и 5 години тези задължителни прегледи вече са дори на интервал от шест месеца.
Това важи, разбира се, ако родителите нямат други притеснения. Иначе по здравна каса те имат право на безплатни посещения при лекаря дори при най-малкото неразположение на детето. За малчуганите на тази възраст дори не се дължи потребителска такса за посещение.

Кръвна картина и паразити

След като е извършено изследване на кръвта веднъж на 6 и след това на 12 месеца, такова профилактично се предписва едва при навършване на три години. Следят се показатели като хемоглобин, брой еритроцити, брой левкоцити, хематокрит, утайка. При продължително боледуване или съмнение за анемия такова изследване може да се изиска и по всяко друго време. При необходимост се прави и на урина.
При постъпване в ясла или детска градина се изисква задължителен тест за патогенни чревни бактерии и чревни паразити - ентеробиусвермикуларис, аскарислумбрикоидес, ламблияинтестиналис и хименолептиснана.

Зрителна острота

Според специалисти 10% от децата в предучилищна възраст страдат от проблеми със зрението и родителите им дори не подозират. По здравна каса изследване на зрителната остротата се прави при навършване на пет години. Офталмолози обаче препоръчват такъв преглед да се предвиди и за деца на 2-3 години. Те, разбира се, няма как да разпознават букви и цифри, но при тях се борави с картинки и любими герои.
Добре е в периода до 5 години да се осъществи и обща оценка на слуха. При проблеми с говора, неясно произнасяне или объркване на букви такава е задължителна.

Ваксини

Задължителни ваксини за деца, навършили една година, според имунизационния календар на Република България:

- на 13 месеца - против морбили, паротит и рубеол;
- на 16 (не по-рано от една година след третия прием) – реимунизация против полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилусинфлуенце тип Б (четвърти прием).

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X