Напишете дума/думи за търсене

Как да излекуваме прегракналия глас

Пели сте с пълно гърло на караоке парти? Пили сте ледени напитки или сте яли сладолед? И гласът ви си е „отива“. Ако не вземете своевременни мерки, може да ви се наложи да млъкнете за няколко дни.

Причини за промяна в гласа

Причините, поради които гласът се променя, се делят на неинфекциозни и инфекциозни. Към първите се отнасят силното викане, пеенето, продължителното говорене – всичко, което причинява пренапрягане на гласните струни. Много често това състояние се среща при професионалните певци, говорителите, преподавателите. Алкохолните напитки и пушенето също предизвикват загрубяване на гласните струни.

Следващата причина са заболявания на вътрешните органи, разположени в областта на шията – щитовидна жлеза, ларинкс и др.

Психоемоционалното напрежение и стресът също може да предизвикат дрезгав глас. Лекарите наричат дрезгав и гласа, който е толкова спаднал, че се е превърнал в шепот.

За инфекциозни се смятат причините, които водят до възпаление на лигавицата на ларинкса. Това може да е вирусна или бактериална инфекция. В тези случаи се повишава телесната температура, появява се кашлица, а диагнозата обикновено е ларингит.

Лечение

Лечение може да се предприеме, след като е определена причината за дрезгавия глас. При всички случаи е необходим пълен покой за гласните струни. Няма никакъв смисъл да шепнете – при шепот гласните струни се напрягат значително повече, отколкото при обикновен разговор. Ако има инфекция, обикновено се предписват антибиотици. Освен изписаните лекарства, може да подпомогнете лечението с някои домашни средства, които ще ускорят оздравяването.

Топъл чай с лимон или топло мляко с добавено малко масло смекчават и успокояват напрежението на гласните струни. Топлият сок от грозде (но без захар) служи за същата цел. Добре действа гаргарата с настойка от невен и лайка: залейте по 1 с.л. от двете билки и залейте с 1 ч.ч. гореща вода, след което прецедете.Сварете картофи, намачкайте ги леко и вдишайте парата от тях. След което консумирайте картофеното пюре.Едно сурово яйце, прието на гладно, също може да възвърне гласа ви.Още един изпитан лек срещу дрезгав глас е медът. Ако кашляте, добавете в него счукан карамфил.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X