Напишете дума/думи за търсене

Полезни вещества в меда за здравето

Медът стимулира организма и има противораково действие. Съдържа над 70 полезни вещества, които действат оздравително на тялото ни. Специалистите съветват да приемаме 2 месеца по 3 супени лъжици дневно, разтворени в хладка вода, за да усетим лечебния му ефект. Това са само три от неоспоримите му свойства и полза за здравето.

Той не е храна, а биологично активна добавка към нея. Ефектът му се сравнява с начина, по който кръвта на здравия човек нежно въздейства на органите и тъканите, и нормализира обмяната на веществата. В комбинация с лекарства неутрализира токсичното им действие и ускорява оздравяването.

Какво съдържа

Пчелният мед е близък по състава си до кръвната плазма. В него има над 70 вещества, стимулиращи организма. Богат е на витамините В1, В2, В3, В5, В6, Е, К, С и каротин, съдържа фруктоза, глюкоза, ферменти, антибиотици, минерали, витамини и всички те се усвояват лесно от организма и го зареждат с енергия. В състава му влизат още желязо, калий, калций, хлор, натрий, фосфор, алуминий, магнезий. Учени твърдят, че активните съставки в пчелните продукти имат и противораков ефект.

Укрепва тялото и дава сили

За да усетим действието му, дори когато сме здрави, трябва да приемаме поне 3 с.л. мед дневно, съветват специалисти. Най-добре е да го разтворим в хладка вода, тъй като горещата унищожава много от ферментите в него, и да го пием на гладно или 3 часа след ядене, за да се усвои добре от организма. Курсът е не повече от 2 месеца. След около месец може да повторим терапията.

Медът алкализира течностите в организма (намалява киселинността) и подобрява храносмилането, премахва запека. Съдържа и флавоноиди, които поддържат еластичността на кръвоносните съдове. Така се балансира увеличеното кръвно налягане и се предотвратява инсултът. Той е мощен противосклеротичен и общоукрепващ фактор.

Доказано е, че медът помага да се увеличат пробиотичните бактерии в храносмилателната система, което усилва имунната система, подобрява храносмилането, намалява холестерола и вероятността от рак на правото черво.

При анемия се препоръчва по-тъмен мед

Наблюдения показват, че след 30-дневен курс на лечение с мед нивото на хемоглобина се повишава с 10-30%, нормализира се количеството на белите кръвни клетки и еритроцитите. Умората и виенето на свят изчезват, сънят се подобрява. За анемия се препоръчва тъмния мед, който е по-богат на минерални вещества.

При умствено натоварване - мед, лимон и Моцарт

Медът е ценна храна за мозъка и е подходящ при интензивно умствено натоварване. Препоръчва се на студенти преди тежки изпити да хапват лимон с мед и да слушат Моцарт. Но да подслаждат горещия чай с мед - в никакъв случай! Топлото унищожава ферментите и витамините в него.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X