Напишете дума/думи за търсене

Еликсирът ленено семе (+рецепти)

Първите запазени анали, в които се разказва за чудотворните сили на вълшебната билка ленено семе, са от 650 г. преди Христа. Бащата на медицината Хипократ го препоръчвал за облекчаване на стомашни болки. Древногръцкият философ Теофраст пък го наричал в писанията си лек против кашлица.

В Древен Вавилон то също било използвано за лечебни цели, а египтяните го ползвали при погребения.

През VIII век френският крал Карл Велики издал указ, впечатлен от свойствата на растението. Той заповядал на поданиците си да консумират всеки ден ленено семе,

за да станат по-здрави. Освен кралската заповед глашатаите трябвало да запознаят французите и с правилата за употребата на вълшебната билка. Ленът цъфти през юни с бели или сини цветове.Лененото семе е едно от най-старите култивирани от човека култури и е плод на едногодишното тревисто растение лен. В зависимост от климата, при който се отглежда, семето е различно по форма, цвят и размер. Има бели, червени, жълти или черни семенца.

Лененото семе е сладко на вкус, мазно и със слаба миризма. Днес в Индия се намират най-големите плантации за отглеждане на ленено семе.

Според канадски учени редовната употреба на ленено семе пази от рак, най-вече на гърдата, на простатата и дебелото черво. Според тях мастните киселини, които съдържа, не само че пречат да се появи тумор, но и не позволяват, ако има такъв, да нарасне. А лигнаните, които се съдържат в лененото семе, блокират разпространението на туморни клетки в организма.

Американски лекари също провеждат научни изследвания в тази област, като правят експерименти върху животни и твърдят, че лененото семе съдейства активно при лечение на рак на кожата, белите дробове и яйчниците. За момента не се предвиждат проучвания върху хора, защото надеждите за подкрепа на това твърдение са големи и достатъчно оправдани.

При сърдечно-съдови проблеми консумацията на ленено семе подобрява сърдечния ритъм, намалява нивото на т.нар. излишен холестерол и по този начин предотвратява атеросклерозата.

При диабет поемането на ленено семе подпомага нормализирането на кръвната захар. Доказано е, че всекидневната консумация на чудотворната билка потиска или блокира изцяло възпалителни процеси, настъпили при болестите паркинсон или астма.

То извлича токсините от организма, абсорбира течностите и помага при безсъние, главоболие, зачервяване на очите и дори при болка в ушите, разказват медици.

Вълшебното растение предотвратява втвърдяването на артериите и кръвните съсиреци, като по този начин намалява риска от инфаркт или инсулт при диабетици или сърдечноболни.

Лененото семе има свойствата и на афродизиак, защото повишава

сексуалното желание. По лъжичка смляно семе на ден спомага за уриниране, действа разхлабващо при запек, подобрява перисталтиката на червата и намалява подутините при отоци.

Не се препоръчва употребата му при бременност, защото може да бъде засегнато развитието на репродуктивната система или здравето на плода, настояват гинеколози и казват, че консултацията със специалист е задължителна.

Най-добре е лененото семе да се поема смляно и в натурален вид по една чаена лъжичка час преди храна, примесено с кисело мляко или поръсено върху салатата.

Консумацията на леленото семе скъсява времето за възстановяване на мускулите след тренировка и затова често се ползва от спортисти.

Лененото семе има доказано положително въздействие при някои психични отклонения като шизофрения и депресия.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X