Напишете дума/думи за търсене

Хранене при стегнат стомах

Стегнатият стомах е едно от най-често срещаните оплаквания при много хора. Във Франция например от запек страдат около 10 млн души, а в Германия – 30% от населението. През последните години лекарите отбелязват сериозно увеличение на броя хора, оплаклващи се от този здравословен проблем, като причините обикновено са начина на живот и хранене.

Еднократното всекидневно „изпразване” на стомашно-чревния тракт не е задължителен признак за нормалната му дейност. Днес е прието да се смята за нормална честота на ходене до тоалетна по голяма нужда от 3 пъти на ден до 3 пъти седмично.

Под запек се разбира затруднена или системно недостатъча дейност на стомашно-чревния тракт за повече от 48 часа. Измененията в типичните за всеки отделен човек честота и ритъм на дефекация също са важен признак за запек.

При наличето на стегнат стомах може да се наблюдава понижаване на апетита, намалена трудоспособност, главоболие, болки в мускулите, обща нервност, лошо настроение, безсъние. Понякога упоритият запек е съпроводен с изменения в състоянието на кожата – тя става бледа, с жълтеникав оттенък, отпуска се, губи еластичност. Продължителният запек е причина за поява на различни болести на ректума, често пациентите се оплакват от хемороиди.

Причните

Причините за възникването на стегнат стомах може да бъдат много и най-разнообразни, но като цяло сред най-актуалните са нервността, застоялият начин на живот и неправилното хранене.

Неврогенните фактори включват разстройство на вегетативната нервна система, която регулира функциите на вътрешните органи. Обикновено това се случва под влияние на психическо пренапрежение, конфликтни ситуации, депресии, страхове, продължителни промени в дневния режим на работа и отдих и т.н. Липсата на физическа активност води до проблеми с чревната двигателна функция главно при по-възрастните хора.

За да определите хранителния си режим при стегнат стомах, имайте предвид, че този проблем има различни разновидности. Съществуват два принципно различни механизма на запек в зависимост от състоянието на стените и мускулите на стомаха. При двата храненето трябва да е различно. В единия случай става дума за мудна дейност на червата, а в другия – за резки спазматични съкращения на червата.

Първият вид запек възниква при застоял начин на живот, консумация предимно на суха храна и хормонални проблеми. В резултат на това се формира усещане за препълнен стомах, пристъпи на болка в долната част на корема, метеоризъм (образуване на газове). Дефекацията е обилна, понякога болезнена или под формата на диария.

При втория тип запекът се дължи на спазматични контракции на чревната стена. Обикновено причната е стрес и нередовно, некачествено харанене. В този случай възникват спазматични коремни болки, обикновено от лявата страна, простиращи се до слабините. Дефекацията може да бъде и редовна, но няма усещане за пълноценно изпразване на червата.

Принципи на храненето при запек

Преди всичко при този проблем е важно храненето по 5–6 пъти на ден на малки порции – това ще доведе до равномерно запълване на стомаха и съответно, до редовно изпразване на червата. Единичната порция количествено трябва да е равна максимум на две ваши длани. Не бива да не се храните повече от 4 часа – иначе ще погълнете по-голямо количество продукти, а стомахът няма да успее да ги обработи. Храната не бива да е готвена твърде дълго – иначе има риск стомахът да стане „муден”.

Всекидневно консумирайте сурови плодове и зеленчуци (поне 400–500 г) – по-малкото количество няма да осигури на тялото минимума от фибри. Най-добре е да съчетавате зеленчуците с месо, а плодовете – с пълнозърнести продукти. Яжте повече зърнени храни и не белете плодовете. Проблемът със стегнатия стомах възмиква не само заради храненето, но и заради недостатъчната консумация на течности. Кафето и чаят са крайно недостатъчни, за попълване на запасите от влага, още повече, че кафето има диуретичен ефект. За добро храносмилане са нужни 50 – 200 мл течност, приети на всеки час – което прави около 2 л дневно, без да се брои водата, приемана чрез храната. Най-добре е да пиете обикновена вода и да изключите напълно сладките и газираните напитки, които затягат стомаха и предизвикват метеоризъм.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X