Напишете дума/думи за търсене

За какво е полезен зърнастецът

Подутият корем, запекът и раздразненото дебело черво са едни от най-често срещаните оплаквания на хората, свързани с храносмилателната ни система. Прибягването до медикаменти в такива случаи може да доведе до временно подобряване на състоянието, но крият опасности като токсични прояви и привикване на организма към даденото лекарство.

На помощ за всички такива проблеми се отзовава билката зърнастец. Зърна̀стецът или дивата боя (Rhamnus) е род храсти, по-рядко малки дървета от семейство Зърникови (Rhamnaceae). Съществуват около 100 вида. Срещат се по Средиземноморието и Южна Европа. В България има 5 вида. Използват се като багрила, за дъбене и в медицината.

Зърнастецът първо е използван от индианците като естествено слабително средство, но със своето действие става популярен едва след 1877 година. Това е дърво с височина около 5-10 метра и диаметър на стъблото 20-50 сантиметра. Първоначално разпространено предимно в Америка, кората на това дърво се използва като ефективно средство за борбата със запека.

„Свещеното действие“ на билката е засвидетелствано и в превода на името и от испански - “свещена кора”. Именно тя се използва в приготвянето на отварата, като предварително е изсушена на слънце. На цвят е кафява и сребристо-сива.

След прием ефектът настъпва сравнително бързо, между 6-10 часа. Най-голямото предимство на зърнастеца според специалисти е, че няма негативни ефекти върху дейността на тънките черва. Той има очистителен и жлъчогонен ефект върху организма, засилвайки перисталтиката на дебелото черво. Помага при запек. Регулиране и телесното тегло.

Билката има благотворно въздействие върху хората, които са минали анални или ректилни операции. Също и за тези, страдащи от анални фисури и хемороиди. Употребата й в тези случаи предотвратява напрежението и намалява болката в засегната област.

Днес много слабителни медикаменти съдържат зърнастец като основна съставка. В дрогериите може да се купи и като хранителна добавка. Приемана по този начин, дозата варира от 1 до 2 таблетки, приети с чаша вода преди сън. За деца под 12 години приемът е по 1 капсула дневно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X