Напишете дума/думи за търсене

Знаци, че тялото изпитва недостиг на йод

Йодът е от съществено значение за нашия живот, защото той е ключовият компонент, необходим за производството на хормони на щитовидната жлеза. Затова е добре да консумираме храни, богати на този елемент. Сред тях са водорасли, сини сливи, яйца и млечни продукти. Дефицитът на йод може да доведе до различни неприятни симптоми. И когато не се лекува, може да бъде причина за още по-тежки заболявания като рак или сърдечна недостатъчност.

Проблеми с косата и кожата

Видната загуба на коса и сухата кожа може да сигнализират, че имате нужда от йод. Той помага да се регулира нивото на влажност на кожата, стимулира зарастването на порязванията и белезите и дори забавя образуването на бръчки. Този елемент е нужен и за дългите и лъскави коси. Тайната е в способността му да поддържа регенерацията на космения фоликул и да я предпазва от инфекция.

Усещане за студ

Не е толкова студено, но постоянно се завивате с одеяло. Винаги се оплаквате, че ви е хладно, докато други са облечени само с тениски около вас. Това може да сигнализира за недостиг на йод, тъй като забавя скоростта на метаболизма. В резултат на това тялото произвежда по-малко енергия, което ни дава желаната топлина.

Неочаквано покачване на теглото

Бавният метаболизъм не би бил толкова нежелан, ако чувствителността към студ беше единственият проблем. Но той е виновен и за качването на килограмите. Той кара тялото ни да изгаря по-малко калории, на не и да променяме хранителните си навици. В резултат на това останалите калории се съхраняват под формата на мазнини.

Умора

Проучванията показват, че около 88% от хората с ниски нива на хормоните на щитовидната жлеза имат този проблем. Ако усетите, че нещата, които сте правили преди, са изтощителни за вас сега, но спите достатъчно сън и нямате склонност да се претоварвате, тогава недостигът на йод може да е вашият проблем. Постоянната умора е друг симптом, за който трябва да обвиним забавения метаболизъм. Ние просто нямаме достатъчно енергия, за да останем активни.

Проблеми с ученето и паметта

Според проучване, проведено през 2014 г., хората с по-ниско ниво на тиреоидни хормони имат по-малък хипокампус. Това е частта от мозъка, която контролира дългосрочната памет. Ето защо недостигът на йод може да направи ученето и запомнянето на нещата истински трудни. Освен това бавният метаболизъм също влияе върху способността на мозъка да обработва информация и ефективно да реагира на нея.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X