Напишете дума/думи за търсене

Знаци, че тялото изпитва недостиг на йод

Депресия и тревожност

Често мислим, че осезаемото безпокойство и депресия може да бъдат причинени само от физиологични проблеми. Но това е често срещана грешка. Учените потвърдиха, че връзката между депресията и нарушенията на щитовидната жлеза е призната отдавна. Ако забележите, че се чувствате по-подтиснати от обичайното, проверете го с Вашия лекар, за да изключите сериозни проблеми и да получите подходящо лечение.

Подуване на шията

Подутото място отпред на шията обикновено се нарича гуша и се случва, когато щитовидната жлеза стане необичайно голяма. Когато тялото не разполага с достатъчно йод, щитовидната жлеза не е в състояние да произвежда достатъчно хормони и се опитва по-усърдно да абсорбира елемента от кръвта. Този процес кара клетките й да се размножават и да растат повече от обикновено, което подува шията.

Проблеми, свързани с бременността

Бременните жени трябва да обърнат специално внимание на този проблем, тъй като те трябва да покрият не само своята нужда от този елемент, но и тази на детето. Щитовидните хормони са много важни за бебето преди да се роди. Дефицитът им оказва отрицателно въздействие върху развитието на мозъка и интелигентността на кърмачетата. Освен това при дефицит на йод има по-висок риск от мъртво раждане или спонтанен аборт.

Брадикардия

Дефицитът на йод е свързан и със сърдечни проблеми. Това води до брадикардия, сърдечна честота, която се счита за по-бавна от нормалната. Когато човек изпитва този симптом, може да се усети замаяност, която да причини припадък.

Запек

Хипотиреоидизмът няма милост и може да повлияе дори на храносмилателната система. Засегнатата щитовидна жлеза води до намаляване на активността на стомаха и на дебелото черво. Ето защо някои хора изпитват запек, когато не получават достатъчно йод.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X