Напишете дума/думи за търсене

Какво да ядем против стрес

Да се тъпчем при стрес е лош навик, от който е задължително да се отървем. Това може да се случи като редовно включваме в менюто си продукти, които ни помагат да се чувстваме щастливи. Учените и лекарите са единодушни, че вкусната храна винаги доставя удоволствие. Когато сме сигурни, че тя съдържа вещества, стимулиращи производството на хормона на щастието и свалящи напрежението, то настроението със сигурност ще се повиши.

Млечни продукти = спокойствие

Те са източник на калций, който е важен не само за здравината на костите, но и за доброто настроение. Учените са доказали, че дефицитът на този микроелемент може да навреди на нервната система и да доведе до потиснатост. Добре е да знаете, че в изварата калцият и фосфорът са в оптималното за усвояване съотношение 1:2, което гарантира отлична форма и добро настроение.

Цитрусови плодове = веселие

Те ни доставят витамин С, който стимулира имунитета, но и участва в предаването на нервните импулси. За добро настроение и стабилно здраве не пропускайте да включите в менюто си портокали, лимони, грейпфрути.

Морско зеле = бодрост

Морското зеле е вид водорасло. Можете да го намерите в магазините за здравословни храни. Белтъчините в него се усвояват лесно. Съдържа магнезий, витамин В2 и пантотенова киселина, чийто недостиг обикновено е причината за хроничната умора. Богато е на калий, калций, желязо, кобалт, манган. Ако го включвате по-често в менюто си, ще се чувствата по-работоспособни. В него има и йод, както и биологичноактивни вещества, които помагат йодът да се усвои по-добре.

Леща = хармония

Тя съдържа огромно количество витамин В9 (фолиева киселина), необходим за синтеза на невромедиатори – вещества, предаващи нервните импулси. Когато те са достатъчно, организмът ни работи като часовник, а дефицитът му води до спад в настроението. Необяснимото чувство за безпокойство често е свързано с недостиг на магнезий.

Захар = еуфория

Често се вманиачаваме и елиминираме някои продукти от менюто си. Сред тях е захарта, която стимулира производството на серотонин – хормона на удоволствието. И все пак не бива да забравяме, че рафинираната захар е доста вредна. По възможност използвайте истинска кафява захар или стевия. Доста захар има и в плодовете.

Овесена каша = невъзмутимост

Ако искате да сте спокойни и невъзмутими, яжте по-често овесена каша. Тя е богата на витамини от групата В, както и фолиева киселина. Не прекалявайте маслото обаче, за да не навредите на фигурата си.

Броколи = безметежност

И те съдържат магнезий и фолиева киселина, които ни пазят от хроничен стрес, пристъп на паника, безпокойство и депресия.

Зелена салата = равновесие

Листата на зелената салата съдържат тирозин – неесенциална аминокиселина, която влиза в състава на протеините в организма и ни помага да се борим с лошото настроение. Смята се, че зелените хранителни продукти притежават всички качества на този цвят – действат успокояващо, нормализират артериалното налягане, свалят стреса и ни избавят от главоболие.

Пуешко месо = антидепресант

Фенилаланинът, който се съдържа в месото на пуйката, е незаменима аминокиселина, участваща в изграждането на молекулите на ДНК, на протеините в тялото, както и на важни за правилното функциониране на централната нервна система хормони като допамина. Той е сред основните невромедиатори в мозъка и участва в регулацията на движенията и настроението. Действа антидепресантно.

Бадеми = радост

Те стимулират синтеза на хормона на щастието, но подобно на другите ядски са доста калорични. Затова не бива да консумираме повече от 10 сурови бадема на ден.

Мазна риба = умиротворение

Сардина, сьомга, херинга, скумрия, съдържат ценната мастна киселина Омега – 3. Когато тя не достига, се забавя производството на хормона на щастието. Специалистите по хранене препоръчват да хапваме по 200 г риба поне 2 пъти седмично.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X