Напишете дума/думи за търсене

За кои хора постът е опасен

Православните пости са период, посветен на духовно пречистване, който в същото време е и чудесен начин да освободим тялото си от токсините. Лекарите обясняват, че постният режим е полезен, но само за здрави хора. Има групи, които не бива да го прилагат: за децата и бременните жени не е препоръчителен, а за хората, които не са в добро здравословно състояние, е категорично забранен (например, при болните от диабет и стомашно-чревно заболявания постът е опасен). Освен това е важно да се знае, че постите не са равнозначни на гладуване, а менюто трябва да е достатъчно калорично и балансирано.

Ако не страдате от сериозни заболявания, празничните пости ще ви донесат ред ползи. Месото, колкото и полезно да е за мускулите и мозъка, все пак съдържа много шлаки, които се отлагат в черния дроб, бъбреците и жлъчката. Храната по време на пост трябва да е разнообразна: зеле, листни и други зеленчуци, зърнени храни, ядки, билки, плодове. Колкото повече различни продукти приемате, толкова питателни вещества, витамини и микроелементи ще постъпят в организма ви. Не се лишавайте от хляб – той ще ви снабди с абсолютно необходимите витамини от групата В. Дори при напълно здравия човек в периода на адаптация към нов тип хранене може да се появи определен дискомфорт – болки и подуване на корема, газове. За да се адаптирате по-бързо, хранете се често, на малки порции – вместо 3, 5 или 6 пъти на ден.

Тъй като по време на поста организмът изпитва недостиг на животински протеини, нужно е да ги замените с растителни – грах, леща, соя, боб. Не забравяйте също просото, овесените ядки, елдата – те ще ви осигурят сложни въглехидрати, които ще ви подарят усещане за ситост за дълго време. Специалистите по хранене казват, че зехтинът е полезен, но е добре да се редува с други студенопресовани масла – сусамово, ленено, тиквено, орехово, слънчогледово: те ще помогнат да попълните недостига от полезни вещества.

През периода на постите може да се появи дефицит на витамин А, заради лишението от риба и яйца. Ще го компенсирате с плодове и зеленчуци със зелен, жълт и червен цвят. Не забравяйте редовно, но умерено да хапвате сурови ядки. Причина за лошо настроение често е недостатъкът на йод – за да го преодолеете, консумирайте водорасли, които са богати и на хром и манган.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X