Напишете дума/думи за търсене

Феноменалното ленено семе

Стимулира имунитета, подобрява работата на червата, помага за изхвърляне на токсините от тялото и за по-бързото сваляне на килограми – неслучайно признават лененото семе за чудо.

Народни лечители твърдят, че лененото семе има множество качества. Най-важните сред тях са, че то понижава нивата на лошия холестерол, затова препоръчват да се консумират поне 20 г семе всеки ден. Същата доза е достатъчна и като профилактика на сърдечносъдови заболявания. Разбъркано в кисело мляко или накиснато във вода (около 10 г семе) от предната вечер, подобрява функцията на червата и се смята за идеалното натурално лекарство против запек. Важно е обаче семената да не се приемат цели, а да се консумират смлени, защото в противен случай може да раздразнят стомаха и да предизвикат колит и гастрит.

Съюзник за постигане на идеалната фигура

Едно от най-ценените качества на лененото семе от дамите е, че то стимулира метаболизма и помага да се изхвърлят токсините от тялото. Смята се също за идеалното оръжие срещу целулит, защото повишава производството на колаген, което заздравява кожата.

Богато е на фибри, белтъчини и мазнини и освен това нормализира дейността на стомаха и предотвратява задържането на течности. Затова е неизменна част от всяка диета. Благодарение на него много по-лесно се свалят килограми.

Освен това лененото семе може да се използва и срещу възпаления на кожата. За такава цел 40 г смляно семе се оставя за 10-тина минути във вряща вода и след като изстине кашата се нанася върху засегнатия участък.

Не е за всеки

Все пак специалисти по здравословно хранене подчертават, че семената не са подходящи за всички и могат да провокират проблем при бременни, кърмещи или хора на лечение. Затова се препоръчва консултация с лекар преди всекидневна и продължителна консумация.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X