Напишете дума/думи за търсене

Какво се случва с тялото, ако всеки ден ядем ленено семе

Ленът е бил известен на хората още от времето на древната египетска цивилизация, където е бил често изображение върху стените на храмовете. Римският император Карл Велики бил толкова убеден в ползите му за здравето, че издал закони, които да популяризират това растение.

Какви са ползите за здравето от лененото семе и наистина ли е чудотворна храна?

Намалява риска от рак

Последните проучвания показват, че лененото семе може да осигури защита срещу рак на гърдата и рак на дебелото черво. Резултатите от канадско проучване, в което участвали повече от 6000 жени, показват, че тези, които редовно ядат ленено семе, са значително по-малко склонни да развиват карцином на гърдата.

Лененото семе е богат източник на лигнани – над 800 пъти повече от други растения. Тези фитоестрогени имат антиоксидантни свойства, които са ефективни при понижаване на риска от рак. Също така се смята, че омега-3 мастните киселини, открити в лененото семе, наречено алфа-линоленова киселина (АЛК), спират разпространението и растежа на тумора.

Понижава кръвното налягане

Лененото семе е известно, че понижава кръвното налягане. Консумацията му ежедневно в продължение на повече от 3 месеца може да понижи кръвното налягане с 2 mmHg. Това може да изглежда незначително, но дори и тези стойности може да намалят риска от смърт от инсулт с 10% и от сърдечно заболяване със 7%.

Незаменимата мастна киселина АЛК в него се бори със сърдечносъдови заболявания, като предотвратява депонирането на холестерол в кръвоносните съдове.

Насърчава редовното изхождане и подобрява здравето на храносмилателната система

Една супена лъжица ленено семе съдържа около 3 г фибри, което е от 8 до 12% от дневния прием, които са разтворими и неразтворими. Разтворимите фибри забавят скоростта на храносмилането и по този начин спомагат за регулирането на кръвната захар и холестерола, докато неразтворимите фибри позволяват повече вода да попада в изпражненията, което ги прави по-меки.

Контролира нивата на холестерола

Повече изследвания показват, че консумирането на 3 супени лъжици ленено семе дневно в продължение на 3 месеца може да понижи лошия холестерол с 20% и общия холестерол с почти 17%. Според учените това се дължи на голямото количество фибри, съдържащи се в лененото семе. Влакната се свързват с жлъчните соли, които след това се изхвърлят от тялото. Това води до изтегляне на холестерола от кръвта в черния дроб, за да попълни тези жлъчни соли, като по този начин понижи нивата на холестерола в кръвта.

Намалява горещите вълни

В проучване, проведено в клиниката Mayo в Рочестър, са изследвани 29 жени, които имали по 14 горещи вълни на седмица в продължение на месец. Тези жени бяха помолени да добавят 2 супени лъжици от лененото семе към зърнените си закуски, сок, кисело мляко или плодове два пъти дневно в продължение на 6 седмици. В края на проучването изследователите открили, че жените са свалили броя на ежедневните горещи вълни наполовина, а интензивността им била намаляла с 57%.

Поддържа нивата на кръвната захар

Диабет тип 2 засяга над 6% от световното население, като жените са високорискова група. Ако добавите 20 г ленено семе на прах към ежедневния си хранителен режим след месец ще забележите спад от 8-20% в нивата на кръвната си захар.

Помага на теглото

Лененото семе предотвратява глада и може да се окаже полезно, за да ви предпази от междинни хранения през деня, което може да доведе до бързо покачване на теглото. Добавянето на само 25 г ленено семе към вода или друга безалкохолна течност може да потисне чувството на глад.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X