Напишете дума/думи за търсене

9 ранни симптома на диабет

Диабетът е заболяване, което засяга способността на тялото да произвежда инсулин, довеждайки до покачване на кръвната захар.

За всяка болест е най-добре, ако се хване още след първите симптоми. Но въпреки че тялото ни сигнализира за нередности, често си правим оглушки.

Кои са ранните знаци на организма за диабет, които не трябва да пренебрегваме?

Жажда и засилено уриниране

Това са едни от най-обичайните симптоми на диабет. Когато имате такова заболяване, бъбреците ви не могат да абсорбират цялата излишна захар и тя отива в урината. В резултат на което се увеличава честотата на уриниране, а то от своя страна води до дехидрация.

Средно на ден човек уринира около 6-7 пъти. Между 4 и 10 пъти също се смята за нормално.

Засилен глад

Той заедно с жаждата и уринирането са трите основни сигнала за диабет.

Ако тялото ви не произвежда достатъчно инсулин, то не може да преобразува храната в глюкоза, която клетките използват за енергия. Това причинява неконтролируем глад, който не утихва дори след хранене. В интерес на истината, яденето покачва кръвната захар.

Умора

Ако се чувствате постоянно уморени и ви кара на дрямка, това означава, че клетките не получава достатъчно глюкоза, от която да черпят енергия. Дехидратацията причинява често уриниране, която също допринася за умората.

Умората може да е сигнал и за прекалено много кофеин в организма, остаряване или да е резултат от нисковъглехидратна диета.

Замъглено зрение

То е в резултат на промяна на нивата на течности в тялото, което подува лещите на окото и ги кара да променят формата си. Това засяга способността за фокусиране и появата на замъглено виждане. В момента, в който кръвната захар се нормализира, зрението се връща към нормалното си състояние. Ако диабетът не се лекува, може да доведе до слепота.

Неочаквана загуба на тегло

Ако не правите диета и не полагате усилия да отслабнете, но въпреки това ви хлопат дънките, може да се окаже един от ранните сигнали за диабет.

След като тялото ви не може да използва глюкоза за енергия, то започва да гори мазнини и мускули, което причинява загуба на тегло. Дехидратацията също допринася за слабеенето, тъй като използва всички налични течности за производство на урина.

Безпричинното отслабване е по-често срещано при диабет тип 1, но може да засегне и хора с диабет тип 2.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X