Напишете дума/думи за търсене

Десет интересни факта за алкохола

1 Открит е преди колелото

Най-вероятно. Археолози са открили доказателства за това съдейки по парчета от съд, намерени при разкопки в древно китайско село. Според учените по тях има следи от вино, направено от мед. Преди около 9000 години опияняващата напитка е съдържала едва 10% алкохол. Предполага се, че действието му е открито случайно от древните ловци, които често се налагало да консумират ферментирали плодове. Хипотезите за откриването на колелото му отреждат далеч по-късна поява.

2 Текила се прави само в Мексико

Имате право да го твърдите. Според местните регулации, текила е спиртна напитката, която съдържа поне 51% дестилат от сока на растението синьо агаве. А то се среща в определени райони на Мексико. В Южна Африка също правят опити за производство на текила от сродно на синьото агаве растение. Наричат я обаче „агава“.

3 Отлежалото вино не винаги е добро

Особено това се отнася за бялото. Ако не сте посветени в занаята на сомелиерите, сигурно смятате, че колкото повече едно вино старее, толкова по-хубаво става. Това се отнася в повечето случаи обаче за висококачествените червени вина и за някои шампанизирани. Пък и е въпрос на индивидуален вкус дали вкусът им става по-добър с времето.

4 Уискито е прозрачно в началото

Поне такова излиза след дестилацията. Точно толкова прозрачно, колкото и домашната ракия на дядо ви. Характерният му цвят се постига след отлежаване на концентрата в дървени бъчви. Според вещи в занаята, добре затвореното и пазено на тъмно уиски е почти вечно.

5 Близо 50% от хората с азиатски произход не могат да разграждат алкохола в организма си. Причината е, че им липсва отговорен за това чернодробен ензим, а резултатът е изключително бързо напиване и бавното изтрезняване.

6 Половината от населението на света над 15-годишна възраст твърди, че никога не е близвало алкохол.

7 В световен мащаб алкохолът убива по един човек на всеки 10 секунди.

8 На човешкия мозък са му нужни само 6 минути, за да реагира на действието на алкохола.

9 Пиенето на алкохол от чаша с прави стени е по-бавно, отколкото от чаша със заоблена форма.

10 Един месец алкохолно въздържание води до понижаване на кръвното налягане, намаляване на риска от чернодробно заболяване или от развитието на диабет.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X