Напишете дума/думи за търсене

Има ли здравословна граница за алкохола

Дори лекарите в наши дни препоръчват вечер да изпиваме по чаша вино или малка ракия, за да избягаме от стреса. Някои обаче прекаляват с отпускането и дори рискуват живота си.
Важно е всеки да разбере за себе си коя е здравословната му граница в пиенето и как да не я прекрачва.

Разстройва се обмяната на веществата

Отравяне с алкохол може да настъпи след прием на големи количества спиртни напитки или чист спирт. Има три степени на алкохолно опиване. Лека е, когато концентрацията на спирт в кръвта е от 0,5 до 1,5%. Средна е от 1,5 до 2,5% и тежка е над 2,5%. А концентрацияте над 5 до 9% обикновено е смъртоносна. Когато алкохолът е в повече, около 20% от погълнатия се резорбира в стомаха, а останалите 80% - в тънките черва. Алкохолът се разпределя в целия организъм, но предимно в богатите на липиди клетки на главния мозък, черния дроб, миокарда. Малка част се отделя през белите дробове и кожата, а около 10% - чрез бъбреците. Останалата част се подлага на обработка и разграждане в черния дроб. Алкохолът в повече разстройва обмяната на веществата и води до метаболитна ацидоза с натрупване на оцетна и млечна киселина.

Малката доза възбужда централната нервна система

И това не е проблем, но по-голямата има наркотичен ефект. А най-голямата парализира жизнените центрове. Мозъчните клетки се увреждат, същото се случва и с паренхимните органи. Развива се мозъчен оток. При кръвна концентрация над 4-5 промила настъпват гърчове, кома и дори смърт. Обикновено отравянето протича в два стадия. Първият е на възбудата. При него отслабват нормалните процеси в кората на главния мозък. Походката става несигурна, лицето е зачервено, пулсът е напрегнат. Отровеният е разговорлив, откровен, но често повръща. Вторият е на потискането, при който настъпва отпуснатост, повръщане, сънливост, унесеност. Кожата на лицето е бледа, покрита със студена лепкава пот, пулсът е мек, има хипотермия. Възможни са гърчове и делириум. Отровеният изпада в дълбока кома, дишането е неправилно, устните се оцветяват в сиво-синкаво. Смърт може да настъпи от парализа на дишането и на сърдечната дейност.

Кога е необходима Бърза помощ

Ако ваш близък или приятел получи алкохолно отравяне, важно е бързо да му се направи стомашна промивка в най-близката болница. Там се вливат водносолеви и глюкозни разтвори за увеличаване на диурезата и ускоряване на отделянето на алкохола с урината. В организма постъпва натриев бикарбонат за борба с ацидозата. Понякога при шок се използват противошокови и кардиотонични средства. При най-тежките случаи се налага хемодиализа. При тежка алкохолна интоксикация може да настъпят промени в съзнанието.

Кога може да шофираме

Стойностите на алкохол в кръвта, над които е наказуемо шофирането, се достигат при консумация на 2 алкохолни единици, а при хора с по-малко телесно тегло - дори и от по-малко количество изпит концентрат. Една алкохолна единица отговаря на 0,25 промила алкохол в кръвта и се съдържа в 150 мл вино, 250 мл бира и 30 мл концентриран алкохол.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X