Напишете дума/думи за търсене

Промени в тялото, които алармират

Има заболявания, чиито симптоми са доста видни, но има и такива, които не алармират нахално за някаква нередност. Струва си да познаваме промените в тялото, за да забележим, ако нещо нередно се случва в него.

Сухи или напукани устни

Сухата и лющеща се кожа е ясен знак за алергия. В този случай обърнете специално внимание на козметиката, която използвате, както и продуктите за хигиена на устната кухина, храната, която ядете, и лекарствата, които приемате. Пукнатините в ъглите на устата показват липса на витамини В, А и Е. Ако страдате от сухота на очите, сухота в устата и проблеми с храносмилателната система, по-добре посетете лекар, защото може да бъде комбинация от симптомите, специфични за автоимунно заболяване, наречено синдром на Сьогрен.

Загуба на вежди

Дебелите вежди в момента са особено модерни, но те също са голям здравен индикатор. Периодичната загуба на космите на веждите е съвсем нормална, но ако забележите прекомерно оредяване, появата на плешиви петна или пълно изчезване на веждите, незабавно се свържете с лекар. Това може да е свързано с твърде висока или твърде ниска активност на щитовидната жлеза.

Дистрофия на ноктите

Всички сме наясно как здравите нокти трябва да изглеждат. Всяка промяна в техния цвят или структура е тревожен сигнал. Тънките и бледи нокти може да бъдат признак на анемия и липса на желязо в тялото, докато пожълтяването може да показва нарушения в работата на черния дроб и стомаха, или да сигнализира за гъбична инфекция. Белите петна и ивици показват липса на цинк, мед и йод, а ноктите може да станат много чупливи, когато тялото гладува за витамини, калций, желязо и бета-каротин.

Червено лице

Ако изключим естествените физиологични промени като промени в температурата, масаж или консумацията на алкохол, има 3 широко разпространени причини за зачервяване на лицето. При жени след 40-годишна възраст се дължи на понижаване на нивата на хормоните, което показва началото на менопаузата. Червеното лице може също да сигнализира за наличието на инфекции, които причиняват демодикоза. Частично зачервяване, което се съчетава с внезапни пристъпи на замайване, може да означава колебания в кръвното налягане, които може да бъдат нормализирани с помощта на специални лекарства.

Сухи пети

Кожата на стъпалата изсъхва поради липсата на витамини А и Е. Сухотата може да е причинена от наличието на гъбични инфекции, които засягат общото състояние на епидермиса. Това обикновено е съпроводено от множество пукнатини и пожълтяване на ноктите. Ако сухотата и грапавостта не изчезнат дори при правилна грижа и адекватен прием на витамини, това може да е признак на ендокринно разстройство.

Сухи ръце и суха кожа на тялото

Сухата кожа е нормална по време на по-студените сезони, но с помощта на овлажняващ крем, консумирането на много вода и приемането на витамини това може да се облекчи. Ако споменатите по-горе решения не ви помагат, по-добре посетете дерматолог, защото сухата кожа е също един от често срещаните признаци на диабет и хипотиреоидизъм. Ако кожата ви не е просто груба и лющеща се, но е обтегната и напукана, може да се окаже, че страдате от дерматит, причинен от естествена реакция на излагане на химикали.

Бели петна по зъбите

Зъбната флуороза е хронично заболяване, което се развива при консумация на големи количества вода или продукти с високо съдържание на флуорни съединения. Има 5 вида флуороза: съмнителна, много лека, лека, умерена и тежка. Първите 3 вариации се проявяват визуално чрез появата на петна, докато последните две водят до загниване на тъканите на зъбите и раздробяване на зъбите.

Косопад

Средно човек се разделя с около 100 косъма на ден, защото космените фоликули преминават през определени етапи на растеж, които може да продължат от 2 до 8 години. Когато етапът на растеж свърши, косъмът пада, а растежът на нов започва след двумесечна почивка. Ако забележите обаче неконтролируем косопад, това може да се дължи на кожни инфекции, нарушения на щитовидната жлеза, автоимунни заболявания и др.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X