Напишете дума/думи за търсене

7 ефективни начина за облекчаване на стомашните киселини

Има 2 често срещани причини за болка в корема. Първата е заради емоционални проблеми като тревожност и депресия. Втората е редовният прием на лекарства, които дразнят стомаха.

Живеем в постоянен стрес и предпочитаме да вземем болкоуспокояващо средство, за да премахнем симптомите, вместо да лекуваме истинската причина.

Предлагаме ви няколко алтернативни метода за справяне с лошото храносмилане и запек.

1. Използвайте топлина, за да облекчите болката

Топлият компрес може значително да облекчи болката, която изпитвате при Синдром на раздразнените черва. Помнете обаче, че никога не трябва да поставяте топлина директно върху кожата - трябва да има слой дрехи, за да се избегне изгаряне. В случай на запек, може също да вземете топла вана с английска сол.

2. Пийте сода бикарбонат

Содата за хляб работи, защото съдържа натриев бикарбонат, който има способността да лекува киселинния рефлукс. Той неутрализира стомашните киселини и облекчава симптомите на киселинност за известно време.

Разтворете 1/4 ч.ч. сода бикарбонат в чаша вода. Не забравяйте, че не трябва да смесвате содата с други лекарства в продължение на поне 2 часа. Тя забавя скоростта, с която тялото поглъща медикаменти, и може да промени начина, по който хапчета действат на организма.

3. Не спете по гръб

Да лежите по гръб, не е най-добрият вариант, когато стомахът ви боли. В това положение гърлото и стомаха са на едно и също ниво, а стомашните киселини може лесно да изтекат и да причинят киселини.

Или седнете в леглото, когато не спите, или използвайте много висока възглавница през нощта. Повдигнете главата и горната част на тялото на 10 сантиметра.

4. Опитайте да следвате диетата БОЯПФ

Зад тази абревиатура стоят бананите, оризът, ябълките и препечената филийка. Общото между тези храни е, че са нежни и доста лесни за стомаха.

Ако имате тежки симптоми на гадене, повръщане, диария и лошо храносмилане, първо трябва да се откажете от храна за известно време. След това може да започнете да ядете продуктите от тази диета в малки количества. Не забравяйте да пиете много течности - за предпочитане вода, пилешки бульон и ябълков сок. Други „скучни“ храни, които може да пробвате при стомашен дискмфорт, са бисквити, варени картофи, овесени ядки и билкови чайове.

5. Яжте храни, богати на фибри

Фибрите подобряват чревната функция. Колкото повече фибри ядете, толкова по-меки са изпражненията и запекът е все по-рядко явление.

Ключът е да добавите фибри към храненето си бавно - това ще сведе до минимум подуване и газове. Големи източници на фибри са плодовете, зеленчуците, пълнозърнестият хляб, зърнените храни, горските плодове и сушеният боб. Последните 2 продукта съдържат разтворими фибри и помагат за забавянето на преминаването на храната от стомаха към червата. Така че ако имате диария, консумирайте храни с разтворими фибри.

6. Приемайте пробиотици и пребиотици

Пребиотиците са части от храни, които не може да бъдат смлени. Например обелките от плодове и зеленчуци. Пробиотиците са живи бактерии, създадени по време на процеса на ферментация в храни като киселото мляко.

По презумция пробиотиците трябва да живеят в червата, но околната среда, нездравословният начин на живот и антибиотиците намаляват размера им. Те са от съществено значение за храносмилането и спомагат за облекчаване на симптоми като коремна болка, подуване на корема и диария.

7. Успокойте корема си с билкови чайове

Копър, мента, джинджифил и лайка са лесни за намиране билки, от които става чудесен чай, който облекчава болката в разстроения стомах. Ментата се счита за полезна при гадене поради ментола в нея, който действа като естествено болкоуспокояващо средство. Копърът стимулира жлъчния сок, джинджифилът насърчава слюнката, а лайката отпуска мускулните спазми.

-------

Лайка и джинджифил

Едно наистина вълшебно растение от гледна точка на здравето е лайката, за която се твърди, че има подобен ефект като ибупрофена или аспирина. Помага при диария, Синдром на раздразнените черва и колики. Джинджифилът е известен и със свойствата за облекчаване на гаденето. Повишава абсорбцията на хранителни вещества и освобождава храносмилателните ензими. Джинджифилът категорично намалява симптомите на повръщане и гадене при бременните жени. Чаят от джинджифил трябва да ври поне 10 минути.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X