Напишете дума/думи за търсене

7 хитрини против запек

Спортувайте. Всички знаем, че физическите упражения са полезни за сърцето, но рядко си даваме сметка, че и дейността на стомаха се нуждае от движение. Според д-р Еудуард Ейхнър от университета в Оклахома, редовните упражения успешно се справят със стегнатия стомах, тъй като благодарение на тях храната по-бързо се придвижва по червата.

Внимавайте с разхлабителните. Разхлабителните средства се ползват с широка популярност, тъй като обикновено са ефикасни. Но имайте предвид, че към тях се привиква. Ако приемате твърде често подобни химически средства, стомахът привиква към тях и запекът се задълбочава. Затова забравете за химическите, а предпочитайте растителните слабителни средства – обикновено те съдържат фибри в суперконцентрирана форма и към тях не се развива зависимост. Лекарите обаче предупреждават, че те трябва да се приемат с обилно количество вода и да се чете внимателно листовката, тъй като и при тях има риск от поява на „муден” стомах.

Преразгледайте лекарствата и хранителните добавки, които приемате. Съществуват цял ред медикаменти, които може да причинят или влошат запека. Сред най-известните виновници са антиацидите, съдържащи алуминий или калций, антихистамините, лекарствата против Паркинсон, добавките с калций, диуретиците, някои антидепресанти и приспивателни.

Наблюдавайте тялото си. Например, млякото може да предизвика запек при някои, а при други – тежка диария. Следете реакциите на тялото си към храната и консумирайте само продукти, от които се чувствате добре.

Внимателно с билките. Има много билки за борба със стегнатия стомах. Много добре действа алоето (сок, а не гел), ефикасни са също сиена, ревен (медицински), cascara sagrada, корен от глухарче, псилиум. Но трябва да се внимава, тъй като и с тях, както и химическите лаксативи, не бива да се злоупотребява.

Масаж на стомаха. Всяка сутрин след изпразване на пикочния мехур масажирайте с кръгови движения областта в ляво под пъпа. Ако това не помогне, обърнете се към специалист по масаж и го помолете да ви научи да се масажирате самостоятелно.

Топла вода. За да подобрите дейността на червата, изпивайте по една чаша топла вода веднага щом станете сутрин. Закуската трябва да е 15 мин след това.

за още практична информация търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X