Напишете дума/думи за търсене

Тези храни помагат при запек

Алкохолът също може да е полезен за здравето и да се използва като лекарство, особено през зимата, но отново ще припомним основното правило: трябва да се пие в умерени количества.

Според традиционната китайска медицина, алкохолът е горчив и сладък на вкус, тонизира далака, затопля храносмилателната система, изгонва патогенния вятър и студ от тялото, стимулира циркулацията на жизнената енергия Ци и кръвта, подобрява апетита, отстранява умората. Той е особено полезен, когато е ветровито и студено. Но алкохолът може да се превърне в отрова. Прекаляването с количествата ще навреди на мозъка, стомаха, кръвта, ще предизвика излишък от топлина в тялото. За него лечителят от династия Мин – Ли Шъджън казвал, че е дар от небето, в малки количества хармонизира кръвта и раздвижва Ци, укрепва духа и пази от студа, разсейва тревогата и променя настроението. Но изпиването на големи количества вреди на духа, кръвта и стомаха, разпалва огъня.

Пристрастяването към алкохола и пиянството води до болести, гибел и унижение на нацията, разпадане на семейството и отнема живота в най-лошия случай.

Тези, които имат проблеми с жлъчката, черния дроб, бъбреците или висока температура, трябва въобще да забравят за спиртните напитки.

През зимата алкохолът може да се използва за приготвянето на лечебни настойки, защото ускорява действието на билките, с които е смесен. За извличането на лечебните съставки се изисква силен алкохол (около 40%), най-добре оризова ракия или водка, защото те са по-неутрални. Лечебните настойки трябва да се оставят да престоят поне месец преди употребата им, за да се даде време на билките да киснат достатъчно време в алкохола.

През зимата не се ограничавайте в консумирането само на един вид храна, разнообразете менюто си с различни продукти, но се опитайте то да е леко, откажете се от прекалено мазната, солена и сладка храна, яжте по малко, но на често.

Зимни храни

Според представите на древните китайци човекът е в постоянна връзка с природата и всяка промяна неизбежно се отразява на физическото и психическото му състояние. Основните принципи в теорията и практиката на традиционната китайска медицина се базират именно на това хармонично взаимодействие.

Орехи – попълват Ян енергията, полезни са при бъбречна недостатъчност, често уриниране, кашлица, облекчават умората и стреса. Прекалената консумация на орехи се отразява на храносмилателната система. Не белете кафявата им кора, защото тя също е полезна.

Бадеми – облекчават кашлицата, помагат при запек. Бадемите биват два вида – сладки и горчиви. Сладките могат да се ядат директно, докато горчивите са токсични и не бива да се консумират сурови. Тъй като бадемите имат слабителен ефект, хората с лошо храносмилане или диария е по-добре да ги избягват.

Годжи бери – тонизира бъбреците, подхранва черния дроб, подобрява зрението, укрепва костите и мускулатурата. При продължителна употреба забавя стареенето. Препоръчва се на жените на средна възраст и хората с бъбречна недостатъчност.

Ряпа – стимулира храносмилането, успокоява кашлицата, съдейства за натрупването на жизнена енергия Ци, повишава имунитета, използва се като профилактика на простудните заболявания, отстранява застоя на кръвта и отоците, тонизира далака, предпазва кожата от изсушаване. Може да се използва като лечебна храна при диабет, кашлица, високо кръвно налягане, наднормено тегло.

Агнешко месо – загрява организма и подсилва енергията Ян, затова е подходящо да се консумира през зимата и да се избягва през лятото, тонизира бъбреците, укрепва кръвта и енергията, подобрява апетита и тонизира далака, подсилва организма.

Поддържането на здравето е много по-важно от самото лечение на болестите. Да се лекуват, след като са се появили, е все едно да се копае кладенец, когато ожаднеем.

Из „Здраве от Китай”

Книгата може да поръчате тук!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X