Напишете дума/думи за търсене

Причини за постоянно затегнат стомах

Чудите се на хората, които никога не се оплакват от този дискомфорт. Дали никога не са се срещали с проблема или просто го намират за крайно неуместна тема за споделяне. Истината е, че запекът е кошмар, който съпътства ежедневието на всеки четвърти българин. А 80% от потърпевшите са дами.

Заседнал начин на живот, прием на малко количество течности, бедна на фибри храна, отлагане на посещението в тоалетната. Всичко това се нарежда сред причините за запека. Но има и обстоятелства, които сигурно не разпознавате като допринасящи и задълбочаващи проблема, но са.

Понижена функция на щитовидната жлеза

Може да се окаже, че това състояние има отношение към проблемите ви с изхождането. Не е задължително всеки с проблем със щитовидната жлеза да изпитва трудности с освобождаването на дебелото черво. Нито пък наличието на запек да е задължителен знак за хипотиреоидизъм, но не е изключено.

Често похапване на шоколад

Не стига, че ви се лепи, само докато го гледате, ами се отразява неблагоприятно и на отделителната ви система. Не бързайте да се отчайвате. На някои хора шоколадът действа точно по обратния начин. Ако се чудите вие от кои сте, извадете напълно шоколада за известно време от диетата си и установете.

Калций и желязо

Някои заболявания налагат допълнителния прием на тези елементи, а това не е изключено да се отрази запичащо на организма. Ако терапията с калций или желязо е задължителна и няма как да я пропуснете, консултирайте се с лекуващия лекар за това с какво да си помогнете за облекчаване на констипацията.

Млечни продукти и месо

И тяхната консумация не остава неказана, ако количествата са над допустимото или доминират в диетата. Ако не можете без тях, не забравяйте салата. Нито плодовете между храненията.

Продължителна употреба на слабителни средства

Едва ли сте прибегнали до употребата им без причина. Но е задължително да не посягате към тях непрекъснато, защото организмът може да привикне и да откаже да се справя без тяхна помощ. Консултирайте се със специалист как по друг начин да приучите стомаха си да бъде по-редовен и използвайте слабително по предписание или в краен случай.

Антиациди

Някои медикаменти за борба със стомашните киселини не е изключено да повлияят на редовността ви в тоалетната. За щастие в аптеката има богат избор и имате възможност да смените един медикамент с друг, който няма да задълбочава запека.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X