Напишете дума/думи за търсене

10-те храни, които вредят най-много на стомаха

Понеделник сутрин е. Алармата звъни, опитвате се да отворите очите си, слагате пантофите и отивате право към кафе машината. Но внимавайте - освен да ви събуди, ободряващата напитка може да има и друг ефект. Заради кофеина в него то засилва храносмилателния тракт и може да причини разстройство. Освен това кофеинът действа диуретично, заради което може да доведе до обезводняване и дори гадене. С кафето в стомаха ни се произвежда повече хидрохлорна киселина, която може да предизвика киселини и лошо храносмилане. Така че, ако усетите някой от тези ефекти, най-добре да ограничите кафето до една чаша на ден. И никога не го пийте на гладно!

Изкуствените подсладители

Ето една добра причина да оставите настрани диетичната сода. Изследване показва, че изкуствените подсладители като аспартам и захарин променят чревната бактерия, която контролира метаболизма. Това може да доведе до всякакви видове проблеми на стомашно-чревния тракт, сред които е и увеличеното превръщане на храната в мазнини. Това означава, че с изкуствените подсладители не само не отслабваме, но дори трупаме килограми.

Продукти без захар

Стоите далече от всички сладки изкушения, които ви обещават, че няма да напълнеете, защото са без захар. Да, но всички нейни заместители като аспартам, сорбитол и всякакви подобни водят до подуване, газове и имат слабителен ефект, ако се употребяват в по-големи количества. Ето един съвет – прочетете какво пише в съдържанието на продукта. Ако подобен заместител на захарта е в първите три съставки, не го купувайте. Освен това дъвките, които рекламират основно, че са без захар, стимулира стомаха да произвежда киселини, от които тялото ви няма нужда. А така не след дълго може да се окажете с язва на стомаха.

Броколи

Кръстоцветните зеленчуци като броколите и карфиола съдържат сложни захари, които организмът трудно смила. Прости захари (монозахариди) са глюкозата, фруктозата и галактозата. Сложни захари (дизахариди и полизахариди) са веригите от свързани прости захари. Заради това след приемането им често стомахът ви може да се подуе с газове. Освен това тези зеленчуци са богати на трудносмилаеми фибри, заради които може да усетите всички признаци на лошото храносмилане – подуване на корема, разстроен стомах и газове. Но това в никакъв случай не означва да ги изключите от менюто си, защото те са много здравословни. За да не вредят на стомаха ви, внимавайте, докато ги готвите, да не ги преварите.

Мляко, меки сирена и сладолед

Мого хора губят способността си да пият прясно мляко още преди да навършат 10 години. Причината е в неспособността им да храносмилат лактозата в млякото. Тази неспособност се появява, защото ензимът лактаза (lactase-phlorizin hydrolase) се произвежда само докато трябва да се хранят с мляко, а по-късно спира да се произвежда от тялото. Лактазата е храносмилателен ензим в тънките черва, който разгражда лактозата до съставните ѝ две части – глюкоза и галактоза.

Но и да не сте сред хората, които страдат от лактозна непоносимост, не прекалявайте с млякото и меките сирена. Преяждането с тях може да доведе до разстройство и газове.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X