Напишете дума/думи за търсене

7 причини да ядем цвекло всеки ден

Богато, по-богато, червено цвекло. И пребогато да кажем, няма да е грешно за кореноплодния зеленчук. Витамин В, желязо, магнезий, манган, мед, калий. Изобилие от хранителни вещества, което трудно може откриете в комбинация на друго място. Варено, изцедено на сок или нарязано сурово на салата цвеклото е безценен източник на здраве и сила.

Действа благотворно на кръвоносните съдове

Помага им да са добре проходими. А това е важно, за да може кръвта да циркулира свободно и да доставя ефективно полезни вещества и кислород на целия организъм. Консумацията на цвекло може също да намали риска от запушване на кръвоносните съдове и влияе положително на кръвното налягане.

Намалява риска от сърдечни заболявания

Не само заради положителния ефект върху кръвното, а и заради изобилието на фолиева киселина и бетаин в цвеклото. Една чаша сок от него на ден е напълно достатъчна, за да бъде сърцето по-здраво.

Подпомага издържливостта

Според изследване, спортисти, които приемат сок от цвекло, имат 15% по-голяма издържливост. Учените са установили още, че ефектът не е мигновен. Обикновено пикът на прилива на сили настъпва около 2-3 часа след консумацията на цвеклото.

Подобрява работата на мозъка

Доброто кръвообращение се отразява положително и на работата на мозъка. Цвеклото може и да не е любимата ви храна в по-ранен етап от живота, но с напредването на годините, си струва да преосмислите концепцията си за него и да го включвате по-често в менюто си.

Улеснява работата на черния дроб

И без това този орган е доста натоварен с пречистваща функция в тялото. Помогнете му с цвекло. От една страна полезните вещества в червените корени ще свършат част от работата на черния дроб, а от друга ще повлияят благотворно и за здравето на самия орган.

Срещу хронични болки

Цвеклото е богато на антиоксиданти и на вещества, които облекчават възпалителните процеси, характерни за някои хронични заболявания.

Регулира стомаха

Ако вашият е затегнат, знаете колко важен е приемът на фибри, за да не се докарвате до запек или по-лошо до хемороиди или дивертикулит. А в цвеклото фибрите са в изобилие, възползвайте се.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X