Напишете дума/думи за търсене

Топ 4 на най-полезните продукти

Има множество версии за най-полезните храни, източник на ценни витамини, минерали и хранителни вещества. Някои от тях присъстват в почти всеки списък – което означава, че е необходимо възможно най-често да ги включвате в менюто си.

1. Ябълки

Диетолозите твърдят, че при хората, които изяждат по една ябълка дневно, има по-малък риск да се разболеят от Алцхаймер. Веществата, съдържащи в ябълките (най-вече кверцетинът), са в състояние да възпрепятстват свободните радикали и имат противовъзпалително действие. Не на последно място - ябълките съдържат витамини и микроелементи, които повишават имунитета и подобряват дейността на сърдечносъдовата система. От 15 витамина, необходими за човека, в този плод има 12, което го прави един от най-полезните продукти в света. Освен здравословните ползи редовната консумация на ябълки тонизира организма.

2. Чесън

Той не само е незаменим при лечение на простудни заболявания, но и подобрява дейността на стомаха. Още едно важно свойство на чесъна е, че понижава риска от сърдечни болести, а веществата, които се съдържат в него, пречистват съдовете и възпрепятстват запушването им. В чесъна има алицин – антибиотично вещество, което се бори със стафилококите и с други опасни бактерии. Според лекарите чесънът предотвратява инфекциозни и белодробни болести, астма, кашлица, глисти, хемороиди, атеросклероза, заболявания на бъбреците, ревматизъм, високо кръвно налягане. Единственото условие е да го консумирате в суров вид. Полезен е и за диабетици.

3. Риба

Ако искате да се погрижите за сърцето си, яжте повече риба вместо месо. Три рибни ястия седмично или 30 г риба дневно намаляват риска от инфаркт с 50%. Рибата е полезна също за мозъка и за нервните клетки. Също като ябълките тя намалява риска от Алцхаймер. Мазните морски риби са богати на омега-3, поради което понижават нивото на холестерола и предотвратяват образуването на тромби. Според някои изследвания консумацията на сьомга облекчава депресивните състояния и предотвратява загубата на памет. Консумацията на 100 г мазна риба (сьомга, скумрия) 4-5 пъти седмично напълно покрива нуждата на организма от омега-3 мастни киселини, необходими за правилното функциониране на нервната система и обмяната на веществата.

4. Ягоди

Според изследване на Harvard Medical School при хората, които консумират големи количества ягоди, боровинки и други горски плодове, има по-малка вероятност да страдат от болести, свързани с разстройство на паметта и логическите функции. Други изследвания показват, че полифенолите, съдържащи се в тези плодове, помагат в борбата срещу наднормените килограми, като възпрепятстват образуването на нови мастни клетки. Консумацията на ягоди помага и за нормализиране на кръвното налягане.

за още практични съвети, полезна информация, вкусни предложения, интервюта със специалисти по здравословно хранене и срещи с любими кулинарни блогъри търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X