Напишете дума/думи за търсене

Евтини и полезни храни - първа част

Напоследък се шири някаква мълва, че здравословното хранене се базира задължително на завишени финансови възможности. И малко хора си дават сметка, че високата цена на продуктите често е въпрос на потребителска мода, усилията на маркетолозите и разходи около доставката на конкретната стока – а не гаранция за качество.

Полезното меню включва балансиран прием на разнообразни и натурални хранителни вещества. Например консумацията на колбаси изглежда на пръв поглед по-финансово изгодна от натуралното месо, но ако сметнете цената на грам протеини, телешкото или нетлъстото свинско се оказват по-евтини. Освен това протеини могат да се доставят на организма и от по-евтините пиле, риба, яйца, извара.

Имайте предвид, че дефицитът на микроелементи е една от основните причини за преяждане, което означава – и за излишното импулсивно прахосване на пари за вредни храни. За да го избегнете, ви предлагаме списък на евтините продукти, които препоръчват диетолозите.

Евтини видове риба – херинга, цаца, скумрия

Рибното меню се смята за доста по-скъпо от месното. Това обаче се отнася за луксозните риби – есетрови, сьомга, лаврак и т.н. Имайте предвид, че към цената на скъпите риби се прибавят и разходите за поддръжка на развъдници. Освен това по-евтините риби са вероятно по-малко засегнати от химични и биологично замърсители, които са почти неизбежни при промишленото производство на риба. Що се отнася до хранителните вещества, херингата например е шампион по съдържание на витамин D и B12. Омега-3 пък се съдържат не само в сьомгата, но и във всички по-мазни риби, като в скумрията количеството е наистина значително. Цацата и другите дребни риби също носят своите ползи за здравето, тъй като може да се консумират с костите. А това означава прием на калций и фосфор в оптимално съчетание, което е жизнено необходимо за зъбите и костите.

Моркови

Този непретенциозен и евтин зеленчук се характеризира с високо съдържание на веществото пектин, което стимулира храносмилането и е полезно за чревната микрофлора. Освен това пектинът е основен източник на бетакаротин. Важно е да се знае, че бетакаротинът от морковите и от другите зеленчуци се усвоява по-добре, когато те са преминали през топлинна обработка. Затова е чудесен вариант да задушавате леко морковите в растителна мазнина.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X