Напишете дума/думи за търсене

Евтини и полезни храни - първа част

Зеле

По съдържание на витамин С обикновеното зеле не отстъпва на портокалите. То е особено ценно и заради съдържанието на фибри (стимулиращи работата на стомаха) и на разнообразния си минерален състав, включващ калий, калций, магнезий, натрий, желязо, фосфор, сяра, мед. То е богато на млечна киселина, която предпазва от гнилостни процеси в храносмилателната система.

Лук

В него се съдържа значително количество витамини С, А, В1, В2, РР и веществото инулин, което стимулира ръста на полезната микрофлора в организма. Освен това лукът е богат на фитонциди (фракции на етеричните масла) – високоактивни растителни вещества, които имат свойството на потискат растежа на бактериите и вирусите. Редовната консумация на лук намалява нивото на лошия холестерол. Не бива да прекалявате с количествата, само ако имате сериозни заболявания на храносмилателната система и бъбреците.

Овесени ядки

Те са любимият продукт на диетолозите и наскоро бяха обявени за една от 14-те храни, които удължават живота. Овесените ядки имат нисък гликемичен индекс – това означава, че въглехидратите в състава им постъпват бавно в кръвта и спомагат за поддържане на постоянно ниво на кръвната захар. В овесената каша и ядки се съдържа веществото бетаглюкан, което помага за понижаване на лошия холестерол. Освен това в тях има значителни количества витамини В6 и Е, а също и цинк. Направете си домашно мюсли от затоплени овесени ядки във фурната, мед, плодов сироп, сурови ядки и сушени плодове.

За още полезна информация търсете списание "Рецепти за здраве"

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X