Напишете дума/думи за търсене

Съхраняваме ли продуктите правилно

Много от нас познават неприятното чувство, когато при отваряне на хладилника или кухненския шкаф установим, че продуктите са се развалили. Особено изнервящо е, ако са купени съвсем скоро. Срокът на годност на повечето храни може са се съкрати при нарушения в технологията на производство, заради неправилен транспорт или неподходящо съхранение в магазина. В голяма част от случаите обаче сами сме си виновни, когато изхвърляне на храна.

Как да избираме

За да издържат храните по-дълго време, преди всичко е необходимо да ги изберем правилно. В това отношение има няколко основни правила:

Опаковката трябва да бъде чиста, цяла, без подозрителни петна и пукнатини.

Избирайте тези продукти, които са подредени по-назад на рафтовете – обикновено те са по-свежи и срокът им на годност е по-дълъг от поставените отпред.

Плодовете и зеленчуците обикновено се съхраняват в специална среда и извън нея бързо се развалят. Затова избирайте сезонни плодове и зеленчуци, които не се задържат много на щандовете.

Бъдете внимателни при покупка на продукти на разпродажба или промоция – възможно е да са с изтичащ срок на годност.

Старайте се да купувате хранителни продукти от магазини, които се ползват с популярност – в тях стоките не се задържат. Това е особено важно, когато пазарувате месни и млечни продукти.

Помнете, че измитите плодове и зеленчуци се развалят по-бързо. Ако не е така, значи са обработвани с химикали.

Как да съхраняваме храната

Най-добрите места за съхранение, разбира се, са хладилникът и фризерът. Но не е необходимо да държите в тях продукти, за които не е указано, че трябва да се съхраняват при ниски температури – например, консерви, хляб, зърнени храни и т.н.

Всички продукти, които не са в хладилник, трябва да са на тъмно. Особено важно е да спазвате това условие, ако в тях се съдържат много мазнини – майонеза, растително масло, халва, шоколад и т.н.

На тъмно и сухо място дръжте и плодовете и зеленчуците – неизмити, най-добре с остатъци от суха почва. Още една причина да ги прибирате в тъмен шкаф е, че на светло витамин В2 се разрушава.

В хартиени торби (или просто увити в хартия) съхранявайте брашно, сладкарски изделия, масло, пушена риба, билки. Минусът на тази опаковка е, че може да се овлажни.

За сухи продукти като кафе, чай, захар, брашно, макарони, зърнени храни, сухари, хляб са отлични дървените съдове. Но тъй като се поддържат трудно, може да ги замените със стъклени съдове. Използвайте пластмасови съдове за съхранение само в краен случай.

Бурканите са подходящи, тъй като може да се използват многократно, предпазват от влага и лесно се мият. Минусът е, че са по-тежки и има риск да се счупят, а в такава ситуация съдържанието трябва да се изхвърли. В тях може да съхранявате зърнени храни, захар, мед, бисквити, овесени ядки, подправки, ядки, течности, както и различни ястия,които да оставите в хладилник. Не забравяйте винаги да ги поставяте на тъмно място.

Пластмасови кутии може да използвате за замразени продукти.

Универсално приспособление за съхранение на продукти са найлоновите пликове и домакинското фолио. В найлонови торби може да сложите бисквити, сухари, зърнени храни, макарони. Във фолио може да увиете масло, колбаси, риба, наденички. Не слагайте в найлон за дълго обаче плодове, зеленчуци, сирене, кашкавал, извара.

Не оставяйте храна в алуминиеви съдове, тъй като се окислява, а също и в емайлирана посуда, ако има наранявания по повърхността на емайла. Ако оставите продукти в съдове от неръждавейка, има опасност да се появи метален вкус.

Полезни съвети

Редовно размразявайте и мийте хладилника, дори и да е най-съвременен модел.

Не оставяйте в хладилника топла храна.

Не препълвайте хладилника с продукти – има нужда от пространство за циркулация на въздуха, за да е качествено охлаждането.

Дръжте храните далече от почистващите препрати и всякаква битова химия.

Спазвайте правилата и условията за съхранение, написани на опаковката на продуктите.

Правете често влажно почистване на кухнята.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X