Напишете дума/думи за търсене

Кои храни са нужни за здрава жлъчка

Нездравословното и нередовно хранене, обездвижването и пренебрежението към съветите на диетолозите много често водят до проблеми с жлъчката. Жлъчката е орган, необходим на тялото, за да преработва различното качество и количество храна, която приемаме.

Често при заболявания на жлъчния мехур човек променя характера си – става раздразнителен и неспокоен. Жлъчният мехур е орган, разположен от дясната страна на тялото, под черния дроб. Това е „депо” на жлъчен сок, който по време на всеки прием на храна, преминава в червата, за да се ускори храносмилането. Размерът на жлъчния мехур е малък – приблизително колкото средно голямо яйце. Отвътре е запълнен със зеленикав на цвят жлъчен сок.

Ако често претоварваме организма си с мазна, люта и пържена храна, богата на холестерол, принуждаваме жлъчката да работи в неправилен ритъм. Най-разпространената болест на жлъчния мехур е холецистит. Холециститът се дели на остър и хроничен, с образуване на камъни или без образуване на камъни.

Жлъчният мехур се състои от мускулна тъкан, която има функцията да се съкращава – с нейна помощ стените на мехура се свиват, което осигурява движение на жлъчката. При нарушение на подвижността на жлъчните пътища, възниква дискинезия. Дискинезията представлява нарушение на моториката на жлъчния мехур, което води до застой на жлъчката, нарушения в образуването и отделянето на жлъчния сок. Основен симптом е болка в дясното подребрие с регулярен или нерегулярен характер, лош апетит, горчив вкус в устата, в редки случаи – повръщане сутрин на жлъчен сок.

Дискинезията може да доведе до камъни в жлъчката. Камъните с по-малки размери са в състояние безпроблемно да се движат в дванадесетопръстника и да се изхвърлят. В случай че са по-големи обаче, могат да блокират жлъчните пътища и да предизвикат възпаление на жлъчния мехур (остър холецистит).

При бавно протичане на заболяването, холециститът се води хроничен. Хроничният холецистит се дели на два типа: Първият се развива бавно, без ясно изразени симптоми, в течение на няколко месеца или години. Вторият тип се образува след прекаран остър холецистит. Всяко от заболяванията се диагностицира с помощта на ултразвуково изследване. Чрез изследвания се установява също наличието на камъни в жлъчния мехур и признаци на възпаление.

За лечение заедно с медикаментите се препоръчва и диета. Менюто зависи от сложността и степента на заболяването. Метаболитните процеси в организма са пряко свързани с черния дроб, затова диетата при заболяване на жлъчния мехур трябва да има за цел да понижи натоварването и на черния дроб.

Наличието на хроничен холецистит също изисква щадяща диета. Храната трябва да се консумира често и на малки порции – от около 300 г. Препоръчва се храна, съдържаща протеини, а също и умерено количество мазнини от растителен произход. Животинските мазнини са напълно противопоказни, тъй като спомагат за застоя на жлъчния сок и затрудняват изтичането му. В менюто не бива да присъстват продукти, съдържащи етерични масла, месни, рибни, гъбени супи, черен пипер, киселец, хрян, репички, ряпа, месо, кисели краставички, туршия, гъби, студени храни и напитки (сладолед, сода). Не бива да се консумират продукти, които съдържат груби фибри – ръжен хляб, бобови храни, ядки. Вредни са шоколадът, какаото, кафето, сладкарските изделия.

От друга страна, важно е да включвате в менюто си продукти с жлъчегонно действие. Сред тях са млякото, заквасената сметана, варените яйца, зелето, плодовете, зеленчуците, горските плодове. Те ще спомогнат за отделяне на жлъчния сок от черния дроб.

Полезни храни

Моркови, чушки, тиква

Тези зеленчуци съдържат каротен, който, трансформирайки се във витамин А, подобрява дейността на жлъчния мехур.

Херинга и риба треска

Съдържат важни омега киселини, които са съставна част от жлъчния сок.

Калина (офика)

Отварата от плодовете на това дърво съдържа вещества, които подобряват качеството на жлъчния сок.

Зеле

Този зеленчук има способността да извежда токсините от организма. Взема активно участие в осигуряване на здравето на жлъчния мехур и формирането на жлъчния сок.

Водорасли

Съдържат голямо количество органически йод, който е средство за профилактика на повечето заболявания на жлъчния мехур.

Цвекло

Подобно на зелето, цвеклото притежава отлични пречистващи и детоксикиращи свойства, което го прави чудесен продукт за здрава жлъчка.

Ябълки

Благодарение на съдържащите се в тях пектин и желязо, те повишават качеството на отделяния жлъчен сок.

Сушени кайсии, стафиди, фурми

Източник на калий, който е необходим за осигуряване на нормалния тонус на стените на жлъчния мехур.

Цикория

Подобрява кръвообращението и обменните процеси, протичащи в жлъчката.

Шипки

Благодарение на високото количество натурален витамин С, те играят важна роля за здравето на жлъчния мехур.

Кафяв ориз

За разлика от белия ориз, кафявият съдържа много фибри, които подобряват храносмислането. Хората, които имат проблеми с жлъчката или при които този орган е отстранен, често страдат от запек, поради което трябва да консумират храна, богата на фини фибри.

Овесени ядки

Те също се препоръчват, особено като закуска, която едновременно дава енергия и снабдява с фибри, необходими за дейността на стомашно-чревния тракт.

Горски плодове

Ягодите, малините, къпините, боровинките пречистват бъбреците и служат за профилактика на образуване на камъни, което ги прави добро средство за поддържане и на здравето на жлъчния мехур.

Общи препоръки:

За да осигурите добро здравословно състояние на жлъчката, дори и да няма проблеми с този орган, винаги спазвайте няколко основни правила:

1) Нормализирайте дейността на черния дроб (за целта някои препоръчват да се приема отваря от семена от бял трън).

2) Не преяждайте.

3) Не допускайте преохлаждане на тялото.

4) Изградете си навик да се храните редовно и пълноценно.

5) Избягвайте стреса.

Основни правила

Преди всеки прием на храна, консумирайте 100–150 г сурови плодове или зеленчуци – например, голям морков, круша или ябълка.

Закуската е абсолютно задължителна при проблеми с жлъчката. Можете от вечерта да накуснете овесени ядки в кисело мляко, а на сутринта да им добавите пресни плодове. Ако нямате време и възможност за нещо друго, дори и чаша кисело мляко е достатъчна. Основното е да се задейства механизмът за отделяне на жлъчния сок.

Хранете се 5 пъти на ден, на малки по порции. По време на хранене се отделя жлъчка, затова колкото по-често приемате храна, толкова по-малък е рискът жлъчния сок да се задържи в мехура и да се образуват камъни.

Ако ви предстои дълъг и напрегнат ден или пътуване, помислете за храната предварително. Не допускайте да гладувате.

------

За да избегнете проблеми с жлъчката, се хранете често на малки порции, избягвайте животинските мазнини и сладкишите и наблягайте на зеленчуците и плодовете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X