Напишете дума/думи за търсене

9 сигнала, които предупреждават за карцином на панкреаса

Карциномът на панкреаса е четвъртият най-смъртоносен рак при мъжете и жените.

Той е труден за диагностициране и лечение, а случаите на ремисия при тези пациенти варира между 7 и 25 процента.

Панкреасът е част от храносмилателната система и се намира в горната част на коремната кухина зад стомаха. Заради местоположението си е трудно да се усети туморът, преди да е пораснал достатъчно голям, за да пречи на нормалните функции на организма. Освен това няма скрининг тест за този тип рак.

Има обаче някои симптоми, които не би трябвало да пренебрегваме, тъй като те може да спасят живота ни.

Въпреки че някои от тях наподобяват диабет, цироза или друго чернодробно заболяване, има предупредителни знаци, които са по-разпознаваеми.

Внезапно появил се диабет

Ракът на панкреаса се бърка в производството на инсулин и на нивата на кръвната захар, което причинява внезапно появяване на диабет. Това често се наблъдава при пациенти над 50 години. Ако се усещате постоянно жадни и гладни, може да е един от знаците за диабет.

Жълтеница

Един злокачествен тумор може да блокира жлъчния канал, което да причини връщането на жлъчка и билирубин (един от междинните продукти на разграждане на хемоглобина) в организма. В такъв случай може да се прояви жълтеницата, която причинява пожълтяване на очите и кожата, тъй като има излив на жлъчка в кръвообращението.

Загуба на апетит и тегло

Този симптом е обичаен при повечето карциноми и е на крачка от това да се превърна в анорексия, особено ако ракът е в напреднал стадий. Повредените клетки крадат от нутриентите на тялото, което води до намаляване на теглото и загуба на апетит.

Светли и леки фекалии

Стана вече дума за жълтекинаво-кафява субстанция билирубин, която участва също и в оцветяването на фекалиите. Когато той липсва от храносмилателния тракт, изпражненията става сиви или белезникави и са доста по-леки заради несмлените мазнини.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X