Напишете дума/думи за търсене

Пощадете панкреаса с правилните храни

Панкреасът е малък орган в задната стена на коремната кухина (около 90 г) и е определящ ензимната активност в организма. Той осъществява 2 типа секреция - екзогенна - на ензими към храносмилателната система, и ендогенна - на хормони, преминаващи директно в кръвта.

Клетки, наречени ацини, отделят за денонощие около 700 мл силно алкален панкреатичен сок, който по каналчета се стича в дванадесетопръстника и доставя разнообразни храносмилателни ензими: протеолитичните разграждат белтъците до аминокиселини; липолитичните разграждат мастите до глицерол и мастни киселини; в панкреатичния сок има и специфични ензими за преработка на въглехидратите до прости захари.

Ендогенната секреция на панкреаса се осъществява чрез дейността на т.нар. Лангерхансови острови, които изработват хормоните глюкагон и инсулин, регулиращи въглехидратната обмяна. Глюкагонът повишава кръвната захар, а инсулинът я намалява. Увреждането на различните структури на задстомашната жлеза се проявява с развитието на остър или хроничен панкреатит, рак на панкреаса и захарен диабет.

Какво е ензимна недостатъчност

За всяка биохимична реакция в организма съществуват отделни ензими. Те са хиляди, с отделни функции и едно предназначение - да улеснят обмяната на веществата. Делят се основно на метаболитни и храносмилателни ензими. Комплексното им въздействие определя не само жизнеността, силата на имунния отговор, възпроизводството на жизнена енергия, но и продължителността на живота ни.

Най-нови изследвания обобщават правилата за най-добър хранителен режим за съхраняване на панкреаса.

Препоръчителна е вегетарианската кухня, но не се изключват пилешко, риба, млечни продукти, извара и кисело мляко. Добре е да се ограничат храни с високо съдържание на животински мазнини, за да се избегне наднормено тегло, особено с използването на диета с високо съдържание на мазнини от червени меса и маслени млечни продукти.

Подходящи за задстомашната жлеза са жълти, тъмно обагрени, тъмнозелени зеленчуци заради богатството на биофлавоноиди и антиоксиданти и кръстоцветни заради ценните фибри. Добре е да са преминали умерена термична обработка, за да облекчат действието на храносмилателните ензими в панкреатичния сок.

Цитрусови плодове заедно с бялата тъкан под кората им и фрешове от тях са ценна храна за панкреаса, поради изобилието на витамин С и важни фитонутриенти.

Проучвания доказват връзката между заболявания на панкреаса и храни с висок гликемичен индекс - захар, бяло брашно и изделия от него.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X