Напишете дума/думи за търсене

Какво разкрива езикът за здравето?

Защо този метод е толкова важен?

Въпреки, че се използва и до днес, медицинското проследяване на състоянието на езика вече не е така да се каже най-основен и първичен метод. С две думи, конвенционалните лекари не разчитат толкова на него. А езикът по свой начин отразява цялото тяло. Който познава неговите промени, получава една прекрасно диференцирана картина на състоянието – и при това на много различни нива.

Какво точно преглеждате?

Форма, налепи, оток, отпечатъци на зъбите по ръба на езика, вени под езика, венозен застой, карта на езика, подвижност, слюнчени жлези, сух, влажен и т. н. Въпреки че диагностиката на езика би трябвало да се потвърждава и допълва винаги и от други методи на диагностициране, тя по елементарен начин ни дава поглед върху протичащи в момента процеси в тялото. Може да се каже, че езикът е витрина на вътрешните органи, и най-вече на храносмилателната система. При това върхът на езика съответства на фаринкса; малко по-навътре следва зоната за стомаха, след това дванадесетопръстника – в ляво и дясно от него панкреас и черен дроб – а най-задната третина отговаря на дебелото черво.

Какво конкретно може да видите?

Например един белезникав до белезникаво-жълт налеп по върха на езика показва гастрит; същият признак в средата на езика насочва към болестни процеси в дванадесетопръстника. Силна червенина по средата на езика е признак за възпаление на панкреаса. Ако езикът е толкова подут, че по ръба му се отпечатват зъби, може да е налице възпаление на черния дроб (в процес на което се подува и самия орган) – и т. н. Обиграното око на специалиста може да установи по езика и витаминна недостатъчност и дали е налице липса на минерална сол.

Белезникавият налеп например може да е признак за недостиг на калиев хлорид, жълтеникаво-слузест налеп - за калиев сулфат, а зеленикавият – за дефицит на  натриев сулфат. Разбира се, е важно и в коя част на езика са налепите, по тази причина на помощ за диагнозата можем да включим и бръчки, форма и цвят на лицето.

Какви конкретни съвети давате при този метод, ако например се открие нарушение на някой орган?

Според резултата от езиковата диагностика се избират съответните соли, промяна в хранителните навици, допълващо лечение например с витамини, компреси на черния дроб, вани на краката, инжекции и др.

Запомнете, че…

Езикът е огледало на вътрешния Аз, тоест не само на тялото, а и на психиката. Понеже езикът реагира относително бързо, той е идеален начин да се проследи протичането на лечението и има предимството, че дори и на неспециалисти може да даде ценни и лесно приложими насоки. Например показва кога да си определим повече време за почивка, да си лягаме по-рано и с какво да се храним.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X