Напишете дума/думи за търсене

За какво е полезна кокосовата вода

Феновете на кокоса твърдят, че ако има храна, която би трябвало да бъде наречена магическа, то това със сигурност е този плод.

Няма нито една неизползвана част от него и всичките са полезни. Орехът може да влезе в употреба от саксия, през ваза, та до чанта. Вътрешността му е приказна хранителна подправка, маслото е несравнимо, а сокът му, или т.нар. кокосова вода, е напитка, която не е лошо винаги да имате под ръка.

Намалява ефекта на стареене

Много експерти наричат кокосовата вода „тайния фонтан на младостта“. В нея се съдържат цитокини – протеини, които са важни в междуклетъчната комуникация. Те подпомагат предпазването на клетките от дегенеративни промени и се предполага, че имат антиейдж ефект.

Предпазва от дехидратация

В кокосовата вода има електролити. Освен това в нея се намират калций, калий, магнезий, натрий и е чудесен избор за рехидратация. Подходяща е за консумация след усилена тренировка.

Благоприятства запаметяването

Благодарение на 295-те си милиграма калий, които се съдържат в една чака кокосова вода, действа като гориво за мускулите. Електролитите в нея благоприятстват нервнатасистема и подобряват нервните трансмисии в мозъка, което пък засилва способността ни да запомняме.

Подобрява храносмилането

Тази напитка може да е чудесен диджестив – свойство, което се дълги на биоактивните й ензими. Ако консумирате кокосова вода, със сигурност няма да страдате от стомашни неразположения като дизентерия, стомашен вирус, глисти и запек.

Добра е за сърцето

Калият в кокосовата вода е пръв приятел на сърцето. Колкото повече приемате от нея, толкова повече рискът от инфаркт намалява. Помага за понижаването на кръвното налягане и държи нивата на лошия хорестерол на каишка. Редовната й консумация може да доведе до намаляване размера на камъни в бъбреците, тъй като таз ивода действа като диуретик. Безопасна е за диабетици заради ниското си съдържание на захар, освен това редовната й употреба може да предпази страдащите от това заболяване от загуба на зрението и вкочаненост на краката.

Помага за свободните радикали

Давайки на тялото си властта да се разправя със свободните радикали, намалявате риска от развитие на карцином. Кокосовата вода ще ви помогне в тази неравна битка. Тя е богата на витамин В, минерали, на селен, сяра, йод – елементи, които не долюбват свободните радикали.

Повишава имунитета

В кокосовата вода има лаурикова киселина, която има антивирусни, антигъбични и антибактериални свойства. Специалистите вярват, че приемът на тази напитка може да помогне при лечението на гъбични инфекции, херпеси и хепатит С.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X