Напишете дума/думи за търсене

Кои са българските суперхрани

Често чуваме определението суперхрани, но истината е, че точна дефиниция на това понятие не могат да дадат дори диетолозите. Най-общо, става дума за полезни продукти с висока хранителна стойност. Смята се, че редовното включване на супехрани в менюто спомага за укрепване на здравето и може да предотврати редица заболявания.

Най-известните суперхрани в световен мащаб са ядките, броколито, червената риба, зехтинът, авокадото. Много често обаче от това понятие се възползват търговците, които използват екзотичните наименования, плюс човешката склонност да се вярваме в чудодейните възможности на непознатото. Това е причината да предпочитаме чуждестранните пред местните и познати храни. Разбира се, всеки продукт, който съдържа думата „супер”, има своя легенда. Така например, тибетските монаси хапвали плодове годжи, на които именно се дължи дълголетието им. А семената чиа са въоръжавали древните ацтеки със свръхсила. Когато испанците колонизирали Латинска Америка, забранили на инките да отглеждат амарант и киноа, понеже вярвали, че издръжливостта на племето се дължи на тези „семена на дявола”. Безспорно, звучи убедително и примамливо.

Екзотичните храни без съмнение носят ползи. Например, чиата съдържа мастни киселини, минерали и витамини в огромни количества. За тези, които искат да свалят няколко килограма, е важно свойството на тези семена бързо да създават усещане за ситост. Освен това, чиата помага да се понижи кръвната захар и да се стабилизира обмяната на веществата. Плодчетата годжи бери са шампиони по въдържание на витамин С. Асаи бери пък действат като антиоксидант.

Всъщност суперхраните набират популярност около вегетарианците и веганите, които виждат в тях възможност да компенсират недостигащите им елементи, включително и протеини. Звездите ги превръщат в хит – например, Миранда Кер признава в интервюта, че всеки ден пие бутилка сок от нони, което рязко увеличава продажбите на този продукт. Фитнес клубовете масово започват да предлагат кокосова вода, след като става ясно, че Мадона и Деми Мур предпочитат да утоляват жаждата си с тази напитка по време на тренировка.

Не се доверявайте твърде лесно

Суперхраните, както се оказва, крият рискове. На пазара има огромно количество фалшификати на екзотични продукти, които не само че не са полезни, но могат и да навредят на здравето. Суперхраните по рафтовете на магазините много често са „дъщерни” продукти – пюре от нони, енергийно барче с годжи бери, йогурт с асай. Затова преди да ги купите, прочетете внимателно етикета – напълно е възможно супер съставките са да са в нищожни дози. Например, 90% от сока от асай бери може да е смес от банан, ягоди и грозде, а в десерта с годжи бери основата да е от сушени плодове и мюсли.

Още един съществен недостатък на суперхраните в високата цена – и това е съвсем нормално, тъй като голяма част от тези продукти произхождат от Южна Америка и Азия. Местните ги купуват съвсем евтино, но докато стигнат до нас, екзотичните съставки минават през преработка, сертификация, доставки и т.н. Затова е важно да знаем, че суперхрани се раждат на всеки континент – а тези, които са отглеждани на родна земя, доказано се усвояват по-добре на генетично ниво.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X