Напишете дума/думи за търсене

Всичко, което трябва да знаем за зърнените храни

Диетолозите съветват да включваме всеки ден зърнени храни в менюто си. Причината е, че те нормализират храносмилането, пречистват тялото и зареждат с енергия. Напоследък обаче стават актуални споровете относно ползата от зърнените продукти, а някои специалисти дори твърдят, че са вредни. Истината е, че за да се възползваме от здравословните качества на зърнените храни, трябва да умеем правилно да ги подбираме.

Причината за противоречията относно качествата им обикновено е в един важен детайл - зърнените са два вида: рафинирани и пълнозърнести. В процеса на преработката на рафинираните те обикновено се лишават от по-голямата част от полезните вещества, съдържащи се в тях. Затова хранителният им състав е по-беден от този на пълнозърнестите. Предлагаме ви информация за полезните свойства на пълнозърнестите храни, както и пет от най-полезните видове, които задължително трябва да присъстват в здравословното меню.

Защо са полезни пълнозърнестите

Зърното се състои от три компонента: зародиш (богат на разнообразни витамини и минерали), трици (обвивката, богата на целулоза) и ендосперм (централната част на зърното, където са съсредоточени основните хранителни вещества). В процеса на обработка голяма част от тези компоненти се отделят, зърната стават по-меки, приготвят се по-бързо, но се лишават от полезните съставки. За разлика от рафинираните зърна, пълнозърнестите съхраняват в пълна степен полезните си свойства. В тях има много витамини от групата В, А, Е, желязо, мед, цинк, магнезий, антиоксиданти, полезни мазнини - поради което повишават защитните сили на организма, ускоряват обменните процеси, подобряват дейността на сърдечносъдовата система, влияят благоприятно на мозъка. Изследванията показват, че всекидневната консумация на 1 - 2 порции пълнозърнести храни понижава риска от преждевременна смърт с 20% и предпазва от редица заболявания. На пазара се предлага богат избор от пълнозърнести храни, някои от които се отличават с особено висока концентрация на полезни вещества.

Просо

Просото е култура, която е широко разпространена в азиатските страни - даже понякога я наричат хляба на Изтока. Любовта на източните народи към тази храна никак не е случайна. Просото притежава висока хранителна стойност и богат състав. Съдържа много манган, фосфор, магнезий, аминокиселини и други полезни вещества. В него има повече протеини, отколкото в ориза - затова се препоръчва на вегетарианците. Освен това, растителните протеини в просото се усвояват отлично от организма и зареждат тялото с енергия. Редовната консумация на тази пълнозърнеста храна нормализира кръвното налягане, подобрява храносмилането, повишава имунитета.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X