Напишете дума/думи за търсене

Трите закона на здравословното хранене

В началото на годината обикновено си даваме обещания за важните неща, които трябва да свършим до края й. Не забравяйте към списъка да прибавите и здравословното меню – то със сигурност ще ви спести проблеми със здравето и ще ви помогне да се наслаждавате на важните неща в живота.

Предлагаме ви три лесни стъпки, с които лесно ще преминете към полезен и вкусен хранителен режим.

По същество правилното хранене представлява меню с балансирано съдържание на калории, протеини, мазнини, въглехидрати и микроелементи. Именно то помага за поддържането на добро здраве и намалява риска от натрупване на наднормени килограми. Завишеното тегло се провокира от неправилни хранителни навици и увлечение по диети. Когато менюто е грамотно съставено, тялото получава всичко необходимо в оптималното количество и не натрупва резерви.

Ако сте решили да преминете към правилно хранене, правете го постепенно. И се запасете с търпение – само така резултатът ще е гарантиран. За да направите първите стъпки към балансирано меню, са ви нужни три седмици. Предлагаме ви прост план, който ще ви улесни в мисията.

Първа седмица: хранителен дневник, пренастройване на режима и отказ от заведенията за бързо хранене

Хранителният дневник ще ви помогне да проследите основните си хранителни навици и да ги коригирате. В идеалния случай е добре да го водите цял месец, но за първата седмица на преход към ново меню тази стъпка е стратегически важна. Повечето от заетите хора се хранят на крак, поради което на практика не забелязват какво ядат. Дневникът ще ви помогне да се храните осъзнато и да се преборите с небрежността към продуктите, които слагате на масата.

Записвайте в дневника всичко, което сте изяли, в какво количество и по кое време.

През 3–4 дни прочитайте бележките си – така ще разберете от кои продукти консумирате твърде много и кои са недостатъчно. Много е полезно освен това да отбелязвате и емоциите, които изпитвате – така ще разберете ясно, че апетитът е свързан с чувствата. Според статистиката, повечето хора с наднормено тегло страдат именно от емоционално преяждане.

Паралелно с воденето на дневник се опитайте да се храните през 3–4 часа, като намалите размера на порциите. За тази цел може да използвате алармата на телефона си. За 2–3 седмици организмът ще привикне към този режим и няма да имате нужда от аларма.

В края на седмицата изключете от менюто си fast food-а, както и всяко хранене на крак. Не посещавайте заведения за бързо хранене.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X