Напишете дума/думи за търсене

Хранителни навици, които може да ни разболеят

Всеки от нас има своите хранителни навици - те се формират от най-ранна възраст под влияние на семейството, обкръжаващата среда, културата, националните особености. Някои навици - като например консумирането на достатъчно вода и редовната закуска - влияят позитивно на здравето. За съжаление има и навици, които могат да ни навредят. Вижте кои са най-разпространените вредни кулинарни привички и ако са характерни за вас, се опитайте да ги откажете. Някои от тях на пръв поглед изгледат съвсем безобидни, но диетолозите са категорични за негативния им ефект.

Да пробваме храна, която може да е развалена

Не винаги успяваме да консумираме продуктите според срока им на годност, но ни е жал да ги изхвърлим. Затова преди да ги пратят в коша за боклук, доста хора решават да пробват, за да установят дали наистина са развалени. Понякога подобна проверка може да ни коства хранително отравяне - тъй по вид, вкус и миризма не винаги е възможно да определим свежестта на продукта. Затова ако имате подозрения, че храната е развалена, по-добре директно я изхвърлете.

Да не измиваме добре съдовете, в които е имало сурово месо или риба

Суровите месо и риба са източник на бактерии, които в тези продукти се размножават особено активно и бързо. Понякога в процеса на приготвянето им забравяме да спазваме елементарни правила на хранителна хигиена - особено, когато в кухнята цари суматоха. Така се случва повторно да използваме посуда, която е имала допир със сурови месо и риба - дъски за рязане, ножове, чинии. По този начин бактериите бързо се пренасят върху готовата храна и там продължават да се размножават. Имайте предвид обаче, че консумацията на такава храна е опасна за здравето. Затова подхождайте отговорно и ползвайте отделна посуда за суровите продукти.

Размразяване на продукти на масата

Замразените продукти трябва да се размразяват на долния рафт на хладилника или на специален режим в микровълновата фурна. Това правило е особено актуално за месото, рибата и морските дарове. Не ги размразявайте на кухненската маса, тъй като на стайна температура бактериите, съдържащи се в тези продукти, стават по-активни се размножават по-бързо. Така рискът от хранително отравяне нараства.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X