Напишете дума/думи за търсене

Хранителни навици, които може да ни разболеят

Измиваме месото

Суровото месо не бива да се мие, тъй като бактериите по повърхността му бързо се разпространяват в кухнята и се пренасят по мивката, на масата и т.н. По този начин може да попаднат в друга храна и по този път - в човешкия организъм, като стават причина за отравяне. Достатъчно е месото да се обтрие с влажна кърпа (или най-добре с домакинска хартия, която после да се изхвърли).

Недопечени храни

Важно е месото и рибата да са изпечени добре - отново с цел избягване на разпространението на бактерии, които умират на висока температура. За съжаление често не е възможно по външния вид да определим дали пържолата е готова. Затова най-добре си вземете кухненски термометър, с помощта на който лесно може да се определи дали продуктът се е загрял до оптимална температура.

Опитваме сурово тесто

Ако имате навика да пробвате суровото тесто, за да се убедите, че консистенцията му е идеална, по-добре завинаги се откажете от този навик. Причините са поне две: съдържанието на яйца и брашно. В суровите яйца може да има бактерии на салмонела и други вредни микроорганизми. А суровото брашно може да е преносител на ешерихия коли и други бактерии. Така че дегустацията на сурово тесто може да доведе до разстройство на храносмилателната система и сериозно отравяне.

Не сменяме редовно кухненските гъби

Гъбите за миене на чинии се износват бързо, тъй като на повърхността им постоянно попадат бактерии. За да избегнете рисковете за здравето, редовно ги дезинфекцирайте и ги подменяйте често.

Не мием ръцете си преди хранене

Това е правило, което ни е познато от детството. За съжаление много възрастни не го спазват - често с оправданието, че при хранене използваме прибори. Непременно измивайте ръцете със сапун преди да започнете да се храните, както и преди да готвите. Това е най-лесният начин за избягване на попадане на вредни микроорганизми в тялото.

за още срещи със специалисти по здравословно хранене, интервюта с любими кулинарни блогъри, вкусни предложения, практични съвети харесайте фейсбук страницата ни "Рецепти за здраве"

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X