Напишете дума/думи за търсене

Истини и митове за хранителните режими през 9-те месеца

Когато очаквате дете, много от нещата, които всекидневно сте практикували, трябва да бъдат ограничени. Не става дума само за пиенето на кафе, алкохол и пушенето на цигари. Понякога дори към някои здравословни практики като пречистването на организма, трябва да се подхожда предпазливо.

Пречистването по време на бременност крие рискове

Вярно!

По време на детоксикация в организма се отделят токсини, които чрез кръвоносната система попадат в плода, затова повечето процедури за пречистване не се препоръчват през деветте месеца. Всички практики, свързани с прекалено гладуване, пречистване на черния дроб или бъбреците е добре да се оставят за след раждането и кърменето.

Няколко дни на сокове не могат да ви навредят

Грешно!

Прясно изцедените сокове е добре да присъстват в менюто на всяка жена, която очаква дете, защото те я зареждат с полезни витамини. Те обаче трябва да го допълват, а не да представляват единствената ви храна за деня. Диета само на сокове крие рискове, защото може да доведе до киселини, отпадналост и световъртеж.

Може да ограничите месото

Вярно!

Факт е, че има много майки вегетарианки, които без проблем износват и раждат здрави бебета. Така че, ако не желаете да консумирате месо, докато сте бременна, може да го направите. Единственото условие е да нямате анемия и да си правите кръвни изследвания на всеки два месеца, за да следите да не развиете. Важно е също да консумирате много храни, богати на желязо като спанак, зеле, червено цвекло и бобови култури.

Строгият пост е разрешен

Грешно!

Пълното ограничаване на всякакви животински продукти може да се окаже опасно за бременните. Без сирене и мляко няма да можете да си набавите необходимото количество калций и ще застрашите правилното развитие на плода. Дори и духовниците препоръчват за бременни по-лек режим на пост и съветват всяка жена, която очаква дете и иска да спазва църковните традиции, първо да се съветва със свещеник и лекар. Освен това не бива да забравяте, че истинският пост не се състои толкова в начина на хранене, а е предимно духовен акт.

Диетите са позволени

Вярно!

С единствената уговорка, че зависи за какви диети става дума. Всяко хранене, което лишава организма от жизненонеобходими продукти за вас и за бебето, крие рискове от забавяне на развитието на плода, преждевременно раждане и бебе, родено с тегло под нормата. От друга страна обаче, ограничаването на много продукти е почти задължително по време на бременност – полуфабрикати, храни с високо съдържание на сол или мазнини, колбаси, кренвирши, наденици, пастети, силно пикатните и люти храни, пресните сирена и почти всякакви консерви. Така че диетите, които се състоят в здравословно хранене, са позволени.

За по-сигурно бременните не бива да практикуват никакво пречистване

Грешно!

Просто трябва да изберете не толкова стресиращ за организма вариант. Не е полезно да се подлагате на лечебно гладуване, но спокойно може да се подложите на “лечебно хранене”. Избирайте био продукти, намалете приема на сол, забравете за полуфабрикатите и заведенията за бързо хранене, внимателно подбирайте месото и пийте достатъчно вода. Така ще пречистите организма си, без риск за правилното развитие на бебето.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X