Напишете дума/думи за търсене

Трябва ли ни дула по време на раждане

Дулата е жена, която се грижи за бременни, като ги подкрепя емоционално и физически. Тя е в състояние да облекчи болките на раждащата жена без медикаменти. Обучава родилките на различни техники за по-леко раждане, обезболяване, масажи и пози. Насърчава естествения процес на кърмене и помага на жената да се свърже със собствената си женска сила и мъдрост.

За ролята на дулата и как тази древна професия се възроди в България разговаряме с психоложката Росица Божкова, която е член на Асоциацията на българските дули. Според нея напоследък се използват прекалено много медикаменти в помощ на раждането, вместо да се обръща внимание на жената като личност и на нейните психически и емоционални преживявания.

Психоложката разяснява, че дулата е духовна акушерка, която се грижи за емоционалното състояние на раждащата. Раждането е преживяване, което отключва дълбоки пластове у жените. По време на този свещен акт те навлизат в транс и друго състояние на съзнанието. Много от раждащите губят връзка с действителността и се вглъбяват във вътрешните си изживявания. Получава се нещо като отваряне на емоциите, на тялото, на психиката и за да се случат те, е необходимо пълно доверие на родилката към екипа, асистиращ раждането. Затова присъствието на дула е особено важно, тъй като тя помага на родилката да се почувства по-сигурна в спокойна среда и да почерпи сила от собствените си ресурси.

Дулата помага на жената да стигне до собствената си мъдрост, да се свърже със себе си и да даде максималното. Тя съдейства на бременната да следва предварително избрания от нея план за раждане и информира екипа на болницата за предпочитанията й. Подкрепя изцяло родилката и в следродилния период, като й помага със съвети за кърменето. Изследванията показват, че присъствието на дула намалява необходимостта от медицински интервенции в хода на раждането и помага на жената да се почувства удовлетворена от раждането на детето й.

Къде да я намерите

Сайтът на асоциациата на българските дули е www.bgduli.com. След като разгледате профилите им, свържете се с тези от тях, които намирате за подходящи. Обсъдете с тях очакванията си от раждането. Важно е да се споразумеете колко пъти ще се видите преди самото раждане, за да обсъдите плана за раждане. Попитайте дали може да се чувате по телефона с вашата дула за въпроси, свързани с раждането. Поинтересувайте се дали тя има заместник, в случай че се налага присъствието й на друго раждане. Преценете дали тази дула подхожда на семейството ви. Дали споделяте еднакви идеи относно предпочитанията си за раждането и колко точно струва услугата. Разгледайте внимателно формата на договора, който дулата ще ви представи.

План за раждане

Между дулата и бременната се съставя план за раждане, в който бъдещата майка може да определи границите на общуване с дулата - дали да е до нея през цялото време на раждането, независимо дали ражда по естествен начин или със секцио. В плана бременната избира каква да бъде обстановката по време на раждането приглушени светлини, свещи, аромати, предпочитана музика, дрехи. Също се обсъжда и предпочитания начин на раждане – със или без интервенции, със или без болкоуспокояващи, като дулата се грижи волята на жената да бъде зачитана в болничната среда. Разбира се, при непредвидени обстоятелства плана се адаптира към съответните условия, но с обсъждане и информирано решение на родилката. Така ролята на дулата е и като посредник между медицинския екип и раждащата жена.

Жените отказват да стават жертва на медикаменти

Като майка на три деца Росица Божкова отдавна е осъзнала необходимостта от съществуването на професията дула в България. “Българската жена има нужда от подкрепа в този специален момент от живота си. Тя заслужава да изживее раждането на своето дете като позитивно и зареждащо събитие, а не като кошмарен сън, който да извиква сълзи в очите при спомена за него. За детето също е от изключителна важност да бъде посрещнато както подобава, защото това е първата му среща със света, което вече е доказано от психолозите, че оставя отпечатък за цял живот”, добавя тя.

Вдъхновени от тези идеи, с група майки, сдружение “Естествено” и финансовата подкрепа на фондация “Житно зърно” те успяват да организират обучение на дули и у нас от пионерката в тази област американката Дебра Монаро, която има 25-годишен стаж като дула. Зараждането на тази професия в Америка е резултат от прекомерното използване на медикаменти и обезценяването на личността за сметка на технологиите. В България вече има обучени около 30 дули. За съжаление в болниците все още не им оказват достатъчно съдействие, по-скоро ги приемат като конкуренция, обяснява психоложката-дула. Според нея това е процес, в който би било добре да има сработване между дули, медицински работници и раждащата жена. Болниците, където може да родите с дула в България, са Акушеро-гинекологична болница “Свети Лазар”, Токуда болница и Специализираната акушеро-гинекологична болница “Д-р Щерев”.

снимка: личен архив
снимка: личен архив
коя е тя

От няколко години Росица Божкова води курсове за подготовка на жената за раждането чрез йога, енергийна психология, техника за емоционална свобода, Бахова терапия, като вярва, че бременността е време за важна работа на много нива. “Бих служила с радост на тази мисия, защото вярвам в думите на нашия Учител Петър Дънов: “Повдигнете жената и светът ще се оправи”.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X