Напишете дума/думи за търсене

Всичко, което трябва да знаем за зърнените храни

Пълнозърнеста пшеница

Веществата, влизащи в състава на пълнозърнестата пшеница, са основен строителен материал за клетъчната тъкан. Освен това, в нея се съдържат ценни фибри, които въздействат положително на дейността на храносмилателната система и пречистват червата. Калориите, постъпващи в тялото от пълнозърнестата пшеница, не се натрупват в наднормени килограми, а се преобразуват в енергия.

Киноа

Киноата е сред най-известните в момента суперхрани - което на практика означава, че съдържа в концентриран вид полезни хранителни вещества. Представлява пълноценен източник на растителни протеини, който зарежда с енергия и предоставя строителен материал за клетките. Редовната консумация на този продукт укрепва здравето, успокоява нервната система, действа ефективно срещу хронична умора, нормализира дейността на стомаха, ускорява метаболизма.

Кафяв ориз

Кафявият ориз превъзхожда няколкократно белия рафиниран по количество на хранителните вещества. Кафявият ориз се готви по-дълго, но чакането си заслужава, заради богатото съдържание на ценните минерали магнезий, селен, манган, които важни за силен имунитет, здрава нервна система, активна мозъчна дейност и бърза обмяна на веществата.

Овес

Овесът се препоръчва за стабилна имунна система. Причината е в богатото съдържание на витамини А и Е, мастни киселини, фибри, магнезий, фосфор, калий. Този пълнозърнест продукт подобрява зрението, сърдечносъдовата и нервната система и ускорява метаболизма. Също така е полезен за бъбреците и жлъчката и се препоръчва за диабетици, тъй като нормализира нивото на кръвната захар.

В сп. "Рецепти за здраве" ще откриете съвети за хранене и добро здраве от най-големите специалисти в България, трикове за заети хора и за ограничен бюджет, тайните на най-популярните ни кулинарни блогъри и вкусни предложения.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X